GSŠ Kočevje na mednarodnem forumu Odgovorno s hrano v Pragi

0
444

V sklopu projekta Eko šola, katerega članica je tudi Gimnazija in srednja šola Kočevje, se je Srednja šola Kočevje januarja 2016 vključila v mednarodni projekt Odgovorno s hrano! (We eat responsibly!), v katerem poleg slovenskih eko šol sodelujejo tudi eko šole iz osmih partnerskih držav: Bolgarije, Češke, Hrvaške, Latvije, Malte, Poljske, Romunije in Slovaške.

Projekt Odgovorno s hrano je eden prvih poskusov EU, ki je obravnaval ključna vprašanja porabe hrane v šolskih programih. Skozi akcijsko usmerjeno pedagoško metodologijo in preko metodologije sedmih korakov so mladi razvijali kritično mišljenje, znanje in usposobljenost, da postanejo globalni državljani in sprejmejo nove vedenjske vzorce na področju (pre)hrane.

V sklopu projekta smo na naši šoli organizirali zdrav dan, peko palačink, imeli smo brezmesni ponedeljek, tradicionalni slovenski zajtrk, pekli smo domač kruh, kuhali marmelado, brali članke o zdravi prehrani, pripravili EKO kotiček, se povezovali z lokalnimi proizvajalci in počeli še veliko drugega.

Ob zaključku projekta Odgovorno s hrano smo v četrtek, 25. januarja 2018 odpotovali v Prago na zaključni forum Praga 2018. Našo šolo smo predstavljali: Nataša Tekavec (profesorica, mentorica), Katja Šalehar (profesorica, mentorica), Mark Antunovič (dijak) in Lara Turk (dijakinja). Na Brniku smo se srečali še z ostalimi šestimi predstavniki slovenskih šol in našim vodjem g. Cerarjem. V večernih urah smo preko Dunaja prispeli v Prago. V petek, soboto in nedeljo so potekala predavanja in delavnice v angleškem jeziku. Tako smo spoznali druge kulture, njihove sisteme izobraževanja, njihove navade in kulturo prehranjevanja. Z nekaterimi smo se tudi spoprijateljili.

Predavanja so govorila o tem, kako bi lahko ohranili zemljo, kako biti odgovoren s hrano, o pravični trgovini, semenih, bananah in zgodbah, ki se skrivajo za tem sladkim sadežem. Govorili smo o kmetijstvu in ostalih stvareh, ki se tičejo odgovornega ravnanja z naravo. V Evropi namreč redko pomislimo na to, da je hrana tudi človekova pravica in velik svetovni problem. Svetovno prebivalstvo hitro narašča in do leta 2050 bomo na našem planetu morali nahraniti trikrat več ljudi kot pred stotimi leti. Naš izbor hrane ima neposreden ali posreden vpliv na podnebje, na uporabo naravnih virov kot sta voda in zemlja, na zmožnost ljudi, da se lahko nahranijo in živijo dostojno življenje doma in po svetu. Spoznali smo, da vsa hrana nima enakega vpliva na okolje. Kakšen pozitiven ali negativen vpliv ima neka hrana na ljudi in na planet je odvisno od naslednjih petih vidikov: kaj jemo, koliko jemo (česa), koliko hrane zavržemo, kako je bila naša hrana pridelana in kdo je imel od tega korist.

Spoznali smo, da ima vsak od nas možnost vsaj trikrat dnevno izbrati hrano, ki spoštuje življenje nas in ljudi okoli nas. Na svetu, kjer živi 7 milijard ljudi, se nam naše osebno pozitivno dejanje lahko zdi kot kaplja v morje, vendar ni tako. Hrana v Evropi in Severni Ameriki ima največji vpliv na okolje in je povod mnogih negativnih vplivov. Vendar pa je v Evropi, zlasti v devetih evropskih državah, ki so del tega projekta, tudi mnogo pozitivnih načinov potrošnje hrane, ki so lahko zgled in podpora za ostale države.

Vsaka država je imela predstavitev, v kateri je predstavila vse svoje aktivnosti in dejavnosti šol in vrtcev v sklopu tega projekta. Za Slovenijo je bilo med udeleženci foruma zelo veliko zanimanja. Začarali smo jih s svojo gostoljubnostjo. Zelo so bili navdušeni nad degustacijo izvrstne domače orehove potice, domačih krekerjev, kruha, marmelade, raznih napitkov in čajev. Ob koncu projekta je sledila še evalvacija. Ker smo bili v projektu Odgovorno s hrano, je bila naša hrana, ki smo jo jedli tri dni, veganska in vegetarijanska, pa tudi nič hrane ni šlo v nič, saj so jo vso predelali. Nekatere jedi so bile zelo okusne, nekatere malo manj,a lačni vsekakor nismo bili. V petek in soboto so bili v večernih urah organizirani tudi ogledi Prage in večerja ter ples za malo sprostitve.

Forum smo v nedeljo zaključili, veseli, ker smo uspešno predstavili svoje projekte ter bogatejši z novim znanjem in izkušnjami. Čeprav je bilo vsem malo hudo, ker smo se razšli, smo bili vseeno veseli, da smo se vrnili v naše domače okolje in šli na dober zrezek po dnevih veganske hrane. Bilo je naporno in hkrati velika izkušnja, ki bo ostala v spominu za celo življenje.

Lara Turk