Zdrav ocvrt piščanec v One More Burgerju: uporaba »Sous Vide« tehnike

0
Foto: Nik Vidmar

»SOUS VIDE je tehnika počasnega kuhanja francoskega izvora, ki obstaja že približno 60 let in je vedno bolj popularna pri vseh, ki si želijo pripravljati bolj zdrave mesne obroke,« me pouči Aleš Kovačič »Kova«, lastnik restavracije One More Burger v Kočevju. Pove še, da za pravo kuhanje po načelu sous vide-a osnovna kuhinjska oprema ne bo dovolj. Pri njih uporabljajo posebno posodo z grelcem vode in prilagojenim mešalnikom, ki skrbi za to, da je na celotni prostornini posode temperatura vode (78°C) enaka. Vakuumsko pakirano meso, ki ga začinijo s soljo in poprom ter kvalitetnim olivnim oljem se tako na konstantni temperaturi počasi kuha in ne izgublja dragocenih sokov, ki mu dajejo sočnost. Piščančje krače tako kuhajo 3 ure, piščančje prsi, narezane na trakce oziroma »fingerse« pa 1 uro.

»Te tehnike se poslužujemo zato, ker je na ta način piščanec pred paniranjem in cvrtjem že skuhan, kar nam omogoča, da cvremo zelo na hitro. Kuhano meso povaljamo v moki, jajcu in panko drobtinah, ki zagotavljajo posebno hrustljavo skorjico. Meso v vročem olju cvremo zgolj eno minuto, zato vpije tudi do 60 % manj maščobe kot pri običajnem cvrtju in se ne izsuši,« Kova pojasni razlog za uporabo sous vide tehnike v svoji restavraciji.

Sous vide tehnika je tako še ena izmed alternativnih oblik priprave načeloma nezdrave hrane na bolj zdrav način.

N.Š.