Na 16. Teku po Lončarji zmagala Novomeščana

0
474

V soboto, 1 .julija, je bil v Dolenji vasi že 16. Tek po Lončariji, ki ga organizira Športno in turistično društvo Lončar in spada v sklop Tekov Dolenjske 2017 za pokal Vzajemne.

Na 9,4 kilometrov dolgi, razgibani progi, se je proti večeru podalo kar 214 tekmovalk in tekmovalcev, ki so imeli idealne pogoje za tek. Razdaljo je najhitreje opravil dvakratni zmagovalec dolenjevaškega leta Sebastjan Puš (Matick Novo mesto, št 733), pred Danijelom Bartolom iz Ribnice in Matejem Jurančičem iz Loške Doline. Pri ženskah je slavila Klara Ljubi (Novo Mesto, št. 255), druga je bila Ribničanka Monika Bartol, tretja pa lanska zmagovalka Marjeta Stržinar (RD Revoz).

Poleg posamičnih uvrstitev je poteklo tudi tekmovanje trojk, kjer so med moškimi slavili člani novomeškega Maticka, pri ženskah pa ekipa Punce, ravno tako iz Novega mesta. Pred glavnim tekom so na krajših razdaljah tekmovali tudi otroci ter odrasli na 300, 600 in 2000 metrov. Poleg tega so se pohodniki že tradicionalno lahko preizkusili z nordijsko hojo.

Vsakič organizatorji razglasijo tudi najhitrejšega »Lončarja«, domačina, ki se s tekom veliko ukvarja. Pri ženskah je bila najhitrejša Nuša Bakovič, pred Tadejo Nosan in Nastjo Bojc. Pri moških je drugo leto zapored slavil Tomaž Petek, drugi je bil Uroš Kromar, tretji pa Aleš Ilc.

Sicer je rekord proge še vedno v rokah Bojana Cebina, ki je leta 2008 to razdaljo pretekel najhitreje doslej, njegov čas pa je 29 minut in pet sekund.

Dolenjevaški tek je utečena športno-rekreativna prireditev, ena najbolj organiziranih v Sloveniji, ki naj bi v prihodnje doživela nekatere spremembe. »Nagibamo se, da bi v okviru tega pokala že od prihodnjega leta pri nas pripravili tek na 21 kilometrov (mali maraton),« je dejal Samo Pogorelec, predsednik ŠD Lončar.

(mgć)