Praznik državnosti v Ribnici

0
527
Na sliki z leve: Domen Č. Marinč, Jože Levstek, predstavnica japonskega veleposlaništva, Jože Možina in nepalski konzul.

V Župnijski cerkvi svetega Štefana je občina Ribnica pripravila osrednje praznovanje ob Dnevu državnosti. 26 let samostojne Slovenije so počastili s kulturnim programom in nagovoroma ribniškega župana Jožeta Levstka in dr. Jožeta Možine, zgodovinarja in novinarja. »Mi imamo samo eno državo, druge nimamo. A se tega ne zavedamo dovolj. Še najbolj nas tarejo skrhani medčloveški odnosi in ideološke razlike. Gremo skupaj naprej, pozabimo na preteklost. Čas je, da stopimo korak nazaj, si podamo roke. Druge poti do sprave ni,« je poudaril Levstek.

Jože Možina se je v svojem nagovoru ob sprehodu skozi zgodovino Slovenstva dotaknil nekaterih najbolj pomembnih mejnikov, od osmega stoletja, pa vse do leta 1991. Še posebej je izpostavil razmere med drugo svetovno vojno, ki je, kot je dejal, »prinesla usoden razkol med narodom, z množičnimi povojnimi poboji pa je bil vzpostavljen nedemokratičen režim ter materialna in duhovna revščina. Posledice te preteklosti nas pestijo še danes. Kot svetli mejnik Slovencev je omenil dogodke izpred 26 let, ko se je dokončno uresničil duh osamosvojitve, ki so ji pečat dali najbolj zaslužni posamezniki«. Državna proslava v cerkvi, da ali ne? To vprašanje je namreč nekaj dni pred proslavo burilo duhove v Ribnici. »Lahko se cerkvene zadeve dogajajo v javnem prostoru in javne tudi v cerkvenem. Ni važen kraj, važna je vsebina. In ravno na tej proslavi je bila povzdignjena slovenska duhovna kultura z državno komponento, ki smo jo pridobili leta 1991,« je dejal Možina.

(mgć)