Se odpravljate na dopust? Potovalna lekarna je obvezna prtljaga!

0
362
Foto: Shutterstock

Poletne počitnice so najljubši del leta večini odraslim ter otrokom. Mnogi imajo dopust rezerviran že kar nekaj mesecev vnaprej in se ga izjemno veselijo. A kljub temu ne smemo pozabiti na morebitne nevšečnosti, ki nam ga lahko kaj hitro pokvarijo. Zato je obvezen del priprav tudi priprava potovalne lekarne, kamor sodijo tako sredstva za prvo pomoč kot tudi zdravila in ostali pripravki, ki olajšajo morebitne tegobe.

Sestavite seznam

Pred dopustom vedno razmislite, kam in za koliko časa odhajate ter na kakšne težave lahko naletite med opravljanjem načrtovanih aktivnosti. Ko pripravljate zdravila, medicinske pripomočke in druga sredstva za v počitniško ali potovalno lekarno, upoštevajte tudi starost in zdravstveno stanje dopustnikov ter razvitost zdravstvene službe in dostopnost medicinske oskrbe. Potovalno lekarno je potrebno še posebej skrbno pripraviti, kadar se na pot odpravljajo matere z otroki ter nosečnice.

Najpogostejše težave na poletnem dopustu:

– Potovalna bolezen

– Sončne opekline

– Prebavne motnje

– Piki insektov

– Rane in odrgnine

– Izčrpanost, dehidriranost

– Žulji

– Preobremenjenost sklepov

Pravilno shranjevanje potovalne lekarne

Potovalno lekarno vedno hranite na enem mestu. Najbolje je, da za to uporabite toplotno izolirano torbico, ki bo zdravila zaščitila pred visokimi temperaturami. V kolikor tovrstne torbice nimate, lahko zdravila zaščitite tudi z alu folijo. Torbico hranite izven dosega otrok. Posebno pozornost posvetite zdravilom, ki zahtevajo posebne pogoje shranjevanja (npr. inzulin).

Kaj naj vsebuje osnovna počitniška lekarna?

– Veljavna kartica zdravstvenega zavarovanja, zdravstveno zavarovanje za tujino ter potrdilo o cepljenjih, če potujete v tropske kraje

– Zdravila, ki jih morate redno jemati

– Zdravila za zniževanje telesne temperature in lajšanje bolečin

– Zdravila proti slabosti

– Pripravki proti prebavnim motnjam (probiotiki itd.)

– Rehidracijska sol za nadomeščanje izgubljenih elektrolitov v primeru hujših prebavnih motenj

– Zdravila za vneto grlo

– Zdravila za lajšanje okužb sečil

– Prva pomoč: fiziološka raztopina, gaze, povoji, vodoodporni obliži, razkužilo za rane, škarje, pinceta, obliži za žulje, termometer

– Sončne kreme z zaščitnim faktorjem

– Zaščitna sredstva proti pikom komarjev in klopov

– Nega po pikih insektov

– Nega po sončenju

– Sredstvo za dezinfekcijo rok

– Tablete za dezinfekcijo vode (v kolikor potujemo v tropske kraje)

Tudi na aktivnem izletu v naravi

Če se odpravljate v hribe, na kolesarjenje ali pa zgolj na lažji pohod, je potovalna lekarna obvezen del opreme. Tudi v primeru, da se na tovrstni izlet odpravljate zgolj za dan ali dva.

Osnovni počitniški lekarni dodajte:

– Mineralni napitek

– Hladilni gel

– Obliže za sklepe in trakove za kolena