150 let župnijske cerkve sv. Štefana v Ribnici

0

Župnijska cerkev sv. Štefana v Ribnici, mogočen verski in kulturni spomenik, je bila zgrajena v samo dveh letih, med 20. oktobrom 1866 in 8. novembrom 1868. Pred 150-imi leti jo je blagoslovil takratni stolni dekan Janez Zlatousti Pogačar, kasnejši ljubljanski škof, sveto mašo ob obletnici božje stavbe, ki je zagotovo ponos Ribnici, je pred dnevi pred množico njenih častilcev, daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore. »Kaj naj rečem, to je predvsem praznik tega svetišča, občestva in skupnosti. Ta povezava se je čutila tako v pripravah na jubilej kot ob njemu samemu,« je poudaril škof Zore.

Ribniški župnik in dekan, mag. Anton Berčan pravi, da so zdajšnjo cerkev, ki se razteza skoraj 50 metrov v dolžino, postavili na pobudo dekana Ignacija Holzapfla. Ribnica je bila v tistem času še cesarska fara in je bil njen patron avstrijski cesar. Cerkev so sproti opremljali z deli umetnikov ter arhitektov, značilna sta predvsem zvonika, katera je zasnoval arhitekt Jože Plečnik, potem ko so streha in prejšnja zvonika ob koncu vojne zgoreli. Obnovili so jih leta 2001.

Nekaj dni pred praznovanjem 150. obletnice cerkve so Goršičeve orgle iz leta 1874 s 26-imi registri dobile tudi obnovljen prospekt. Nevarnost je bila, da se stare piščali sesedejo, zato so jih v orgelski delavnici v Mariboru obnovili in postavili na svoje mesto. Tako je cerkev dobila še eno lepoto. V praznovanje jubileja cerkvene stavbe so se vključili številni farani, po svoje so jo v svojih risbah ponazorili tudi otroci. »Če samo pomislimo, koliko otrok je bilo tu krščenih, koliko parov poročenih, koliko otrok je prejelo prvo obhajilo in birmo, koliko je tu molitev in zahval, pa tudi joka, so številke neverjetne,« je ob 150. letnici posvetitve cerkve sv. Štefana, ki je ena največjih v ljubljanski škofiji, še dejal Anton Berčan.

(mgć)

Komentarji