2. KOLESARJENJE JAKOBOVIH ROMARJEV PO KOČEVSKI

0

V nedeljo, 28. septembra 2014,  smo se Jakobovi kolesarski romarji (tako se imenujemo kolesarji, ki smo prevozili slovensko Jakobovo pot oz. slovenski camino) pod vodstvom Helene in Frenka Štefaniča že drugič udeležili kolesarjenja po Kočevski.

V nedeljo, 28. septembra 2014,  smo se Jakobovi kolesarski romarji (tako se imenujemo kolesarji, ki smo prevozili slovensko Jakobovo pot oz. slovenski camino) pod vodstvom Helene in Frenka Štefaniča že drugič udeležili kolesarjenja po Kočevski. Ob 9. uri smo se najprej udeležili sv. maše v cerkvi Sv. Jerneja, ki je bila dobro obiskana tudi zaradi krstov in pohodnikov, ki so ta dan odšli na Mestni vrh. Po maši se je 21 kolesarjev ustavilo v Dolgi vasi, kjer je župnik Damjan Štih blagoslovil kip sv. Jakoba, ki je dobil svoje mesto v kapelici pri Štefanič- Sočakovih na Omerzovi ulici.

Po okrepčilu smo so v lepem sončnem dnevu odpravili proti Poljanski dolini. V Starem trgu nas je sprejel župnik Jože Pavlakovič in pogostil z domačimi dobrotami, ki so jih pripravili fantje iz skupnosti TAV. G. Pavlakovič že vrsto let vodi skupino odvisnikov, ki se zdravijo po zgledu  matične skupnosti v Međugorju. Zgodbe teh, največkrat mladih ljudi, so zelo žalostne, a tukaj v skupnosti imajo možnost postaviti svoje življenje na drugačne temelje. Svojo zgodbo je z nami podelil eden od ozdravljenih zasvojencev. Pred odhodom v Belo Krajino smo jim zaželeli čim več moči na poti preobrazbe.

V Starem trgu so nas ob cesti pričakali še Frenkovi sorodniki in nas pogostili s pecivom. Posebej navdušeni smo bili nad okusno belokranjsko pogačo, ki nam je pomagala pri vzponu na Poljansko goro. Čudoviti razgledi iz vasi Tanča gora so navdušili kolesarje, ki po teh krajih še nikoli niso vrteli pedal. Sledil je spust do Kanižarice, še nekaj ovinkov med koruzo, brezami in steljniki in že smo bili na cilju v Dragatušu. V gostilni Župančičev hram smo se okrepčali z okusno obaro in prisluhnili pripovedi Rajka Štefaniča o Otonu Župančiču, ki je v Dragatušu preživel del mladosti.

Za Jakobove romarje iz različnih koncev Slovenije predstavlja gozdnata Kočevska skrivnostno, neznano pokrajino. Zato je kolesarjenje po poteh, ki jih nudi naš konec Slovenije, za marsikoga posebno doživetje. In še španski romarski pozdrav: Buen camino – srečno pot!

 

Helena in Franc Štefanič

Komentarji