Jutri ponovna stavka šolnikov

0
Foto: rtvslo.si

Po tem, ko je bilo že videti, da bosta vlada in sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) sklenila stavkovni sporazum, pa se je pri parafiranju le-tega zataknilo. Zakaj je vlada tik pred zdajci odstopila od dogovora?

Vladna pogajalka ni bila več pripravljena podpisati oz parafirati dogovora, čakali so nekaj ur in niso dosegli dogovora, zato se bo stavka ponovila. Gre za podcenjevanje delavcev v vzgoji in izobraževanju, pravi Branimir Štrukelj. Poudarja še, da zaposleni v vzgoji in izobraževanju znatno izostajajo pri isti stopnji izobrazbe od drugih javnih delavcev, in sicer za več kot 500€, zato si tudi zaslužijo uresničitev višjih zahtev od drugih sindikatov, ki so stavkali februarja.

Stavka bo potekala enako kot 14. februarja, in, če do konca marca tega že dogovorjenega sporazuma ne bodo dosegli, bodo stavko v aprilu še dodatno zaostrili.

SVIZ je v obvestilu za starše napisal:
Splošno stavko v vzgoji in izobraževanju bomo nadaljevali v sredo, 14. marca 2018, zato na ta dan v osnovnih šolah ne bo pouka. V posameznih izrednih primerih, ki bodo vnaprej opredeljeni po predhodnem dogovoru z vami starši, bo poskrbljeno za otroke prvega triletja, ki bi se sicer znašli v tveganih razmerah z vidika njihove varnosti.

N.Š.