Alternativa za leseno ribniško sceno

0

Osma Alternativa se je odvijala 10. avgusta v Obrtni coni Ugar. Spremljal jo je zabaven moto, ki se je glasil Ker je ribnška scena preveč lesena.

Dogodek se je letos prvič začel že z dnevnim programom. Ob 17. uri se je namreč pričel turnir v odbojki. Nanj so se prijavile štiri ekipe, ki so medseboj odigrale šest tekem ob glasnem navijanju navijačev s tribun. Zmagovalna ekipa je prejela tudi praktično nagrado. Organizator turnirja v odbojki Tilen Nosan je zadovoljen z izvedbo in upa, da se bo naslednje leto prijavilo še več ekip, saj meni, da je lahko Alternativa več kot samo glasbeni dogodek.

Večer Alternative pa vseeno ostaja posvečen glasbi. Zaraščen in zapuščen stadion se je prelevil v zbirno točko mladega in starega, ki jima je skupna ljubezen do alternativne glasbe. Oder je letos otovorila kočevska skupina Ram Session, ki se je tako kot zadnji nastopajoči divji raper Wildy prijavila na razpis za nastop na Alternativi. Organizatorji dogodka namreč vsako leto na oder povabijo tudi še neuveljavljena imena, saj želijo podpreti mlade glasbenike na svojih začetkih poti.

Drugi so nastopili funky death metalski Uroš. Obe skupini sta se odlično odrezali, a zbrani so resnično ponoreli ko so na oder stopil HC punkerski Golliwog in za njimi še Happy Ol McWeasli z irsko-keltsko energijo. Podlasice se opisujejo kot “zajebancija” in na odru ves čas veselo poskakujejo kot nakaže že njihovo ime. Hit Alternative pa so bili tudi heavy metalci iz Postojne, Vigilance. Vsi nastopajoči so pohvalili vzdušje in organizacijo dogodka, obiskovalci pa so pozitivno ocenili kakovostne nastope letošnjih bendov.

Alternativa se je tako zaključila v duhu raznovrstne glasbe, nasmejanih obrazov, piva in druženja. Letošnja udeležba je bila sicer nižja od pričakovanj predsednika RŠK-ja in vodje Alternative Jošta Žagarja. Na koncert je prišlo namreč okoli 500 obiskovalcev. Je pa to prva Alternativa za novo vodstvo kluba. “Zajeli smo precej velik spekter glasbenih zvrsti, saj je bilo slišati  blues, metal, punk in celo rap,” Alternativo komentira Žagar.

Osem Alternativ je že priredil RŠK in ne bo se ustavil. Naslednje leto bo čas za nov podvig in med organizacijsko ekipo so že stekli prvi pogovori za Alternativo 2014. Tako velik projekt za seboj potegne tudi veliko priprav, ki vedno stečejo že mesece pred samim dogodkom. A študentje se vsako leto znova veselijo dogodka, saj pospravljanje do jutranjih ur vedno preteha užitke priprave koncerta.

Do letošnjega leta je vsako Alternativo spremljal drug napis, a letos je Maša Mlakar naredila logotip, ki bo odslej naprej skrbel za večjo prepoznavnost dogodka. Mlakarjeva je želela ustvariti nekaj enostavnega, mladostnega in sporočilnega, zato ga je oblikovala stilu moderne stencil pisave, ki je namenjena izdelavi šablon za cestne oznake in grafite. Črke logotipa izhajajo iz osnovnih likovnih oblik kot so trikotniki in kvadrati. Prva črka logotipa nakazuje alternativnost in je s tem namenom nagnjena v levo ter obarvana z rdečo barvo, ki je skozi leta postala glaven simbol alternative.

Za uspešno izvedbo se organizator zahvaljuje vsem, ki so sodelovali pri izvedbi oz. Alternativo kakorkoli podprli. Posebna zahvala gre Občini Ribnica, Komunali Ribnica, R kanalu in Mercator diskontu Ribnica ter Inothermu in Zasnovi – gradbenemu biroju, ki sta finančno podprla dogodek. Zahvaljujemo pa se tudi vsem obiskovalcem, ki ste podporo izkazali  s svojo prisotnostjo.

Oktobra se začenja novo študijsko leto in čas novih študijskih priložnosti. RŠK vabi vse nove in stare člane, da prinesejo potrdilo o vpisu in podaljšajo svoje članstvo. Alternativa je le eden od dogodkov, ki jih organizira RŠK in vsi člani so vedno dobrodošli, da soustvarjajo projekte in si tako nabirajo pomembne izkušnje za trg delovne sile in tudi življenje.

Elvira Košele, RŠK

Komentarji