Bitka pri Jelenovem žlebu ne bo šla nikoli v pozabo

0

Ob 73-letnici zmagovite bitke v Jelenovem Žlebu Gubčeve, Cankarjeve, Tomšičeve in Šercerjeve brigade, 26. marca 1943, v kateri je bil uničen elitni bataljon italijanske divizije Macerata, je bila v Ribnici, tako kot zadnja leta, osrednja spominska svečanost.

 

Zbrane je sprva nagovoril ribniški župan Jože Levstek, ki je poudaril nedvomno največjo bojno zmago slovenskih partizanov nad italijanskimi okupatorskimi enotami, ki ne bo šla nikoli v pozabo. »Slovenci so bili pred 75 leti obsojeni na smrt. Fašizem je izvajal pritiske na Primorskem, ko se je začela vojna, so pritiske na našemu ozemlju izvajali tudi drugi,« je dejal Levstek. Slavnostni govornik je bil načelnik General štaba slovenske vojske dr. Andrej Osterman. »Slovenci smo se vedno borili za lastni obstoj naroda in smo bili zaradi tega nepremagljivi,« je spomnil dr. Osterman. Enako v prvi in drugi svetovni vojni kot tudi v vojni za Slovenijo leta 1991. Vedno nas je neslo domoljubje in samozavest, ki je bilo še kako v srcih borcev štirih brigad, ki so se spopadli z veliko številčnejšo in z orožjem bolj oskrbljeno italijansko vojsko v Jelenovemu žlebu.

Planinsko društvo Ribnica je pripravilo pohod v Jelenov žleb iz Rakitnice, Sodražice in Loškega Potoka. Dogodek so ob polaganju vencev obeležili tudi z zgodovinsko uro pred spomenikom padlih borcev. Osrednjo svečanost, katere se je udeležil tudi general Lado Kocijan, eden izmed poveljnikov v bitki, pa tudi Hinko Bajuk in Rado Oblotič, borca Cankarjeve brigade, je spremljal kulturni program. Slednjima sta bili s strani borčevske organizacije Ribnica podeljeni spominski plaketi Jelenov žleb.

 

(I.L.)

Komentarji
Deli
Prejšnji članekNajvečja dopisnica
Naslednji članekPomladne gozdne rastline