Blagoslov nove kapelice na Pesku, kjer so staro porušili pred 60-imi leti

0

Leta 1956, ob gradnji ceste iz Sodražice v smeri Jelovca, je bila na vzpetini Pesek zaradi širjenja peskokopa v celoti porušena kapela Lurške Matere božje. Tako so vaščani tega dela Sodražice ostali brez bogoslužnih obredov, ki so tod potekali vse od leta 1908, ko je bila kapela zgrajena. Predvsem so jo pogrešali otroci; njihovi vrstniki se namreč vsako leto od 6. do 31. maja v večernih urah zbirajo pred kapelicami in v svoji priredbi doživljajo šmarnične pobožnosti. Slednje so na Pesku oživeli leta 2011, in sicer pri Štefki Košir, ki je tudi katehetinja. Od takrat je bila udeležba vsako leto večja, hkrati pa je med vaščani Jelovca, Hoste in ulice na Pesek dozorevala želja po novi kapelici, na mestu, kjer je prej stala porušena. Branka Gornik, ki od vsega začetka sodeluje pri šmarnicah, je začela med ljudmi pridobivati informacije o porušenem sakralnem objektu. Poglobila se je tudi v zapis knjige »Magdalena, fara naša,« avtorice Polone V. Mušič. Dejala je: »Kip Lurške Marije stoji sedaj v veži župnijske cerkve in čaka na morebitno vrnitev tja, od koder so ga pregnali.«

Beseda je dala besedo, se spominja Branka Gornik. Samoiniciativni vaški odbor so poleg nje sestavljali še Jakob Mihelič, Janez Oražem in Lado Janež. Z nasveti sta jim pomagala domači župnik Franc Bizjak, ki je velikodušno ponudil Marijin kip, shranjen v farni cerkvi in župan Blaž Milavec. Lokalna skupnost je odmerila zemljišče in prižgala luč za gradnjo, odbor pa je potrkal na sleherna vrata svojih sosedov, ki so brez zadržkov finančno podprli to bogoslužno stavbo.

Maja lani so šmarnice že potekale pri novozgrajeni kapelici, veselje tridesetih otrok je bilo nepopisno (letos jih je bilo za deset več), župnik Bizjak pa je v sklopu obhajanja 100-letnice Marijinih prikazovanj v Fatimi ob sprejemu romarskega kipa, kapelico tudi blagoslovil.

»Poleti smo dali glave v kup pri urejanju okolice kapelice,« Branka Gornik ne skriva ponosa nad naklonjenostjo vaščanov. V začetku tega meseca je tam potekala devetdnevnica, v sklopu rožnovenske pobožnosti in kot priprava na Marijin prihod. To je bil uvod v zadnje dejanje, blagoslov sezidanega objekta ter inventarja (križa,kipa in oltarčka), ki ga je opravil domači božji služabnik ob somaševanju duhovnikov in navzočnosti lepega števila zbranih. Pred tem je iz farne cerkve do božjega znamenja potekala procesija z Marijinim kipom, ki so ga dan pred rušitvijo, leta 1956, v samokolnici v cerkev pripeljali Ivanka Gornik in Sofija Oražem. Križa niso rešili, novega pa je izdelal Robert Vesel. Člani odbora za kapelico se zahvaljujejo vsem, ki so pomagali pri izvedbi.

(mgć)

Komentarji