Bownova terapija

0

V današnjih časih, ko preživimo vedno več časa na delu, je nujno potrebno še bolj skrbeti za svoje zdravje. Ena izmed terapij, ki nam lahko pomaga, da se bomo boljše počutili je Bownova terapija.

Bownova terapija je holistična (celostna) terapija, ki jo je razvil Thomas Ambrose Bowen (rojen v Melbournu-Avstralija leta 1916 in umrl leta 1982). Pred skoraj petdesetimi leti je pričel uporabljati principe te terapije. Njegov namen je bil razviti tehniko stimulacije mehkih tkiv, ki bi lahko izzvala strukturno reorganizacijo in posledično izboljšala fiziološke funkcije.

O izvajanju Bownove terapije smo se pogovarjali z  vodjo protibolečinske ambulante in Bownovo terapevtko gospo Sabino Cimerman, ki v Celju že 2  leti izvaja to terapijo.

Kako ste se spoznali z Bownovo terapijo?

Z Bownovo terapijo sem se srečala pred 10 leti Zanjo mi je povedala prijateljica Polona. Imela je hude težave v ramenskem obroču in vratu. Na terapijo jo je usmeril osebni zdravnik s priporočilom, da je to terapija, ki bo pomagala pri njenih težavah. In res je bilo tako.

Na čem temelji Bownova terapija?

Bownova terapija temelji na teoriji, ki nam jo je zapustil Thomas Bowen, da je naše telo inteligentna somatično-energetska samoupravna enota, ki lahko s pravilnimi zunanjimi dražljaji prične uravnavati naše porušeno ravnovesje. Če povem bolj enostavno: naše telo se je sposobno samo zdraviti ob podpori Bownove terapije.

V čem se razlikuje od drugih terapij?

Predvsem po tem, da so gibi Bownovega terapevta nežni in pacient med terapijo čuti le ugodje, kljub temu, da ima morda nekatere dele telesa občutljive ali razbolele. Bownova terapija je zlasti koristna in zelo učinkovita takrat, ko nekatera druga zdravljenja niso primerna, zlasti v akutnih primerih ali ko je pacient slaboten in zelo bolan.

Kako dolgo traja ena Bownova terapija in  kako pogosto jo je priporočljivo izvajati?

Ena terapija traja od 25-40 minut, odvisno s kakšnimi težavami in v kakšnem stanju je prišel pacient. Primeri med sabo se dokaj razlikujejo, saj vsak človek drugače doživlja bolečino. Povprečno je potrebno narediti 3-5 terapij.  Takrat ko bolečina traja dalj časa, morda že nekaj let, kot npr. revmatoidne bolečine, je potrebnih več terapij. Pri prvem obisku in po prvi terapiji se z vsakim pacientom temeljito pogovorim in šele po takšnem pogovoru je jasno, koliko terapij je potrebnih.

Kako izvajate Bownovo terapijo?

Terapijo izvajam s t.i. Bownovo potezo. Bownova poteza se izvaja z nežnim pritiskom in uporabo blazinic palcev in prstov na natančno določenih točkah človekovega telesa. Z nežnim, vendar z dovolj močnim pritiskom, se stimulirajo receptorji v mišično-vezivnem tkivu in posledično se sprožijo procesi samozdravljenja.

Običajno se terapija izvaja na udobni masažni mizi, lahko pa tudi sede ali celo stoje, če se pacient zaradi bolečin ne more udobno namestiti. V večini primerov, lahko Bownovo terapijo izvajam tako, da je pacient oblečen, še posebej, če gre za lahko, nedrseče blago. Med samo terapijo, so kratki premori, ko se človeka ne dotikam. Ljudje, ki prihajajo na BT mi povedo, da se med kratkimi premori počutijo zelo sproščeno in včasih celo malce zadremajo. Obstajajo tudi drugačne reakcije telesa kot npr. oseba začuti mravlinčenje v delih telesa, vročino, hlad ali zelo subtilne pritiske na delih telesa. O vseh reakcijah se pogovorim s pacientom, tudi takrat, ko jih morda človek pri prvi terapiji sploh ne čuti.

Za koga je ta terapija primerna?

Terapija je primerna za vse generacije ljudi, ZA VSE, KI TRPIJO BOLEČINE – omejitev ni. Prav tako je dobrodošla za nosečnice in tiste, ki imajo kakršne koli težave z zdravjem. Lahko jo izvajamo tudi preventivno, da do večjih težav in zapletov sploh ne pride.

Pri čem pomaga Bownova terapija?

Pokazalo se je, da je Bownova terapija uspešna pri zdravljenju ali obvladovanju naslednjih motenj:

artritis

alergije

bolečine  (po poškodbah, motnje v mišično-vezivnem sistemu)

bolečine med lopaticami, v lumbalni regiji (križu), križnici, trtici, išiasu

burzitis

dojenčki (kolike, simptomi cerebralne paralize, razvojne motnje)

čustvena depresija

glavoboli in migrene

gleženj (izvini, artritis, zmanjšana mobilnost,..)

kolena (bolečine, poškodbe in rehabilitacija)

kostni izrastki

kap (del rahabilitacijskega programa)

krči v mečih

kronična utrujenost

limfni zastoji in detoksifikacija

motnje z dihanjem

menstrualne motnje in bolečine

neplodnost

nosečnost

omotičnost

prebavne motnje in motnje pri izločanju

rehabilitacija po poškodbah (del rehabilitacijskega procesa)

rame (zamrznjena rama, pretegi, del rehabilitacije po operaciji)

sindrom karpalnega kanala

skolioza

stres (fizični in emocionalni)

športna poškodba (izvini, pretegi, po operacijah in rehabilitacija…)

vrat (nihalne poškodbe mehkega tkiva, prekomerna mišična napetost, bolečine degenerativnih sprememb, zmanjšanje mobilnosti)

Ali je primerna tudi za živali?

Zelo dobro vprašanje (smeh): Seveda je primerna tudi za živali, le da mora biti v tem primeru Bownov terapevt seznanjen tudi s specifiko telesa posamezne vrste živali.

Sami odzivi živali so zelo zanimivi. Predvsem se umirijo, velikokrat zaspijo ali se sami postavijo pred mano tako, da izpostavijo del, ki jih boli. Terapijo izvajam predvsem na mucah, kužkih in konjih. Tudi živali čutijo bolečine, le da tega ne pokažejo na podobne načine kot človek. Sama se že dalj časa ukvarjam z živalmi in zato morda še bolje razumem njihov odziv na Bownovo terapijo.

Kakšni so učinki Bownove terapije?

Terapija je polna presenečenj, ki pa se ne končajo po zaključeni terapiji, temveč se človeku razkrivajo včasih še naslednjih pet do deset dni. Možne reakcije so pozitivne, saj gre za jasno sporočilo telesa, da aktivno išče novo ravnovesje in odstranjuje bolečino. Pri nekaterih ljudeh so reakcije zelo subtilne, nežne, tako da jih oseba z višjim pragom odpornosti na bolečino, lahko preprosto spregleda. Ker Bownova terapija sproži različna dogajanja v telesu, včasih tudi bolj burna, je vedno dobro, da je človek po terapiji pozoren na svoje telo- da ga občuti, sliši in zna doživeti.

Kakšni so odzivi po izvajanju Bownowe terapije?

Občutek globoke sproščenosti, ki se pogosto pojavi že nekaj minut po izvajanju terapije. Človek začuti delno ali popolno ublažitev bolečine, kar je eden od tipičnih učinkov Bownove terapije. Do nje pride hitro med izvajanjem. Veliko pacientov pripoveduje o različnih občutkih v telesu, kot so npr. mravljinčavost, toplota, trzanje mišic in občutki breztežnosti, pogost občutek je vrtoglavica, ko se pacient iz ležečega položaja dvigne v sedečega, kar je le kratkotrajna reakcija, ki se razblini v nekaj minutah.

Kaj bi priporočili bralcem revije Gostinec, med katerimi je veliko natakarjev, kuharjev in sploh zelo zaposlenih ljudi?

Da, res je da so ljudje v gostinstvu zelo obremenjeni. Velja za vse, ki ste jih našteli in tudi druge profile, ki imajo vsakodnevno kontakte z različnimi ljudmi. Že biti nenehno prijazen in vljuden, tudi takrat, ko ima morda človek kup osebnih težav, ni lahko. Pogosto imajo natakarji in kuharji precej problemov z bolečinami v rokah, včasih jih tudi bremenijo bolečine v kolenih in gležnjih. Seveda tudi glavoboli, zaradi nenehne napetosti in potrebnega hitrega odziva na goste, med gostinskimi delavci niso redkost.

Moje priporočilo vsem gostincem je, da naj pomislijo tudi nase na svoje življenje, svoje telo in ne le na službo ter goste.

Dragi kolegi, še avto se sčasoma obrabi in če boste samo delali in delali ter trpeli bolečine, se lahko “obrabite” tudi vi….. veliko prej kot je to potrebno!

Komentarji