Božični golobčki in kruh »Šipling«

0

S prazniki so povezane tudi določene jedi. Predstavljamo vam dve božični jedi Kočevarjev. Božični večer je prvi sveti večer v božično novoletnih praznikih, sledita mu še silvestrovo in sveti trije kralji. S prazniki so povezane tudi določeni jedi. Med njimi ne moremo mimo božičnih golobčkov in šiplinga, božičnega kruha.Za otroke so spekli golobčke (Taübm). Zanje so iz kvašenega testa oblikovali podolgovate svaljke, iz njih naredili razrahljan vozel in nato oblikovali glavo s kljunčkom in očmi ter perutničke. Sestavine: 50 dag mehke moke, 3 dag kvasa, 250 ml mleka, 2 rumenjaka, 3 jedilne žlice sladkorja, 15 dag masla, en vanilin sladkor, nastrgana limonina lupinica in malo ruma.Šipling (Shiplinkh/Sippling/Žipplinkh)Fino krušno testo, nadevano z rozinami ali orehi so položili v model. Iz testa so oblikovali majhen venec in ga položili okoli hlebca. Oblikovali so tudi majhnega otroka (Jezuščka) z zibelko in ga položili na sredino. Namesto tega so šipling okrasili z dvema golobčkoma ali pa z obojim. Pečen šipling so položili pod božično drevesce in ga tam pustili vse tri svete večere. Na dan svetih treh kraljih so ga razdelili in pojedli. Majhen košček je dobila tudi živina. Ohranili so venec, ki so ga posušili in shranili.(»Vir: Horst Krauland, Erwin Michitsch: Gottscheer KochbuchWalter Tschinkel: Wörterbuch der Gottscheer MundartGottscheer Zeitung, december 1972)Vesna Jerbič PerkoPokrajinski muzej Kočevje

Komentarji