Bravoo! “Nori” Austrijc je prebil zvočni zid

0

Neverjetno! Felix Baumgartner je s hitrostjo 1171 km/h, dosegel hitrost zvoka, podrl 52 let star rekord in istočasno skočil z najvišje točke v zgodovini človeštva.

Neverjetno! Felix Baumgartner je s hitrostjo 1171 km/h, dosegel hitrost zvoka, podrl 52 let star rekord in istočasno skočil z najvišje točke v zgodovini človeštva.

Baumgartner je po nesrečnem torku, ko mu poskus skoka ni uspel, končno opravil svojo nalogo in uspešno pristal na tleh Roswella od koder je tudi začel s svojo avanturo.

Od štirih rekordov, ki jih je s svojim podvigom želel postaviti, je tako 43 letni Avstrijec presegel dosedanji najvišji skok, istočasno je človek, ki je se je z balonom povzdignil na najvišjo točko, z prostim padanjem je dosegel hitrost zvoka, ni pa mu uspelo podreti rekord Joea Kittingerja in sicer v dolžini prostega padanja.

Felix se je z balonom dvignil od tal ob 17:30 uri po našem času in do želene višine je potoval kar dolgo saj se je kapsula dvigovala s hitrostjo 5 m/sekundo. Na višini 11.000 metrov je prišlo do manjših problemov saj je kapsulo zajela višinska nevihta, ki ga je s hitrostjo 190 km/h začela vleči v napačno smer.

Temperatura okoli kapsule je bila v nekih trenutkih zelo nizka, -70 Celzija, a se je vseeno uspešno dvignil na višino 39,030 metrov in začel se je prosti pad. Po pričakovanjih je bil to najzahtevnejši skok oz. padec saj je Felix dosegel hitrost 1342,8 km/h, s katero je prebil zvočni zid že po 30-ih sekundah. Padec je trajal 4 minute in 19 sekund, ko je Felix odprl padalo za pristajanje.

“Težko je opisati, saj nisem čutil. V tej obleki je bilo, kot da bi bil v krsti.” je opisal občutke ob prebijanju zvočnega zidu.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=MT1DhcQg0Os

Komentarji