Cantate domino pri papežu Frančišku in na mednarodnem tekmovanju v Assisiju

0

Pevci smo doživeli najlepši teden v 29-letnem delovanju skupine

Na nepozabno pevsko turnejo smo se na velikonočni ponedeljek odpravili z družinskimi člani in nekaterimi prijatelji. Naslednji dan smo si ogledali baziliko Sv. Petra v Vatikanu, nato pa odšli na slovensko veleposlaništvo pri Svetem sedežu, kjer nas je sprejel veleposlanik Tomaž Kunstelj. Med pogovorom smo izvedeli, da je bil ravno on glavni koordinator in vodja projekta za postavitev kočevske božične smreke leta 1996 v Vatikanu, naša skupina pa je prepevala ob odhodu roške lepotice v Rim. Na povabilo veleposlaništva smo popoldne prepevali za vatikanski diplomatski zbor na slovesni sveti maši v rimski cerkvi Santa Maria in Transpontina, le lučaj od bazilike sv. Petra. Maša v slovenskem in italijanskem jeziku je bila posvečena umrlim in bolnim diplomatom. Daroval jo je rektor Papeške salezijanske univerze prof. Mauro Mantovani, somaševala pa sta slovenska duhovnika Franc Mihelčič in Ivan Hercog. Po maši smo za diplomate izvedli krajši koncert skladb slovenskih skladateljev. Dogodek je spremljal tudi dopisnik RTV Slovenija iz Rima Janko Petrovec in o njem in naši turneji poročal v oddaji Zrcalo dneva na prvem programu Radia Slovenija.

V sredo smo doživeli nepozabno srečanje s papežem Frančiškom. Vstopno karto za avdienco je uredilo slovensko veleposlaništvo. Varnostnik nas je odpeljal na posebno mesto tik pod oltarjem, kjer so bili že pripravljeni mikrofoni. Poleg italijanskega mladinskega zbora Jericho Gospel Choir iz Picene in instrumentalno glasbene zasedbe Marian Center School iz ZDA smo bili izbrani za prepevanje ob prihodu papeža Frančiška. Pred dvajsettisočglavo množico, zbrano na vatikanskem trgu, smo zapeli staroslovanski Otche Nash in Avsenikovo Slovenija, od kod lepote tvoje. Tako se nam je uresničila velika želja, da bi lahko peli nasledniku apostola Petra. Ob koncu avdience nas je čakalo še eno presenečenje; papež nas je prišel osebno pozdravit! Navdušeni smo ga pričakali s pripravljenimi darili. Zborovodja Franc Štefanič mu je po pozdravu izročil pol metra veliko velikonočno jajce, belokranjsko pisanico iz žgane gline, ki jo je poslikala pevka Helena Štefanič, izdelali pa so ga v Lončarstvu Pogorelc-Češarek iz Dolenje vasi. Embalažo (lično stekleno prenosno kupolo z lesenim podstavkom in ročajem) je oblikovala pevka skupine in arhitektka Mateja Dekleva. Darila se je papež zelo razveselil, ravno tako velikonočne orehove potice, ki jo je spekla Helena Štefanič. Nasmejan jo je potipal in pripomnil, da slovensko potico dobro pozna. Med rokovanjem je pevce in njihove družinske člane zaprosil, naj ga podprejo z molitvijo. Novinarji vatikanskega časopisa L’Osservatore Romano so dogajanje fotografirali in na spletni strani Vatikana objavili kar 100 posnetkov našega srečanja s papežem. Njegova preprostost, prijaznost in toplina ter prošnja, da molimo zanj, se nas je zelo dotaknila. Tisti dan smo bili izbranci velikega človeka, kar je potrdil veleposlanik Kunstelj z besedami, da v Vatikan pride veliko zborov, a da le malokdo doživi kaj takšnega kot smo mi. Povedal je tudi, da bo darilo (pirh, kjer na podstavku piše: Velikonočno jajce – belokranjska pisanica, Kočevje, Slovenija – 4. 4. 2018 ter od koga in ob kakšni priložnosti ga je papež prejel) shranjeno v vatikanskem muzeju.

Po ganljivem dogodku smo odpotovali v Assisi, rojstni kraj sv. Frančiška Asiškega, po katerem si je papež nadel ime. Tam smo se udeležili 2. mednarodnega pevskega tekmovanja Voices for peace – Petje za mir. Uvodno srečanje vseh tekmovalnih zborov je bilo v sredo v cerkvi sv. Rufina v Assisiju na skupni sveti maši, v četrtek in petek pa je potekalo tekmovanje v 20 km oddaljeni Perugi. Nastopili smo v sakralnem in prostem programu in prejeli dve srebrni priznanji. Zapeli smo tudi na prijateljskem koncertu skupaj z nemškim in madžarskim zborom, ki sta bila navdušena nad našim petjem. V soboto nas je organizator tekmovanja povabil, da smo otvorili sklepno slovesnost s podelitvijo priznanj v baziliki sv. Dominika v Perugi.

Zadnji dan turneje, na belo nedeljo, nam je bilo omogočeno še eno posebno pevsko doživetje. Prepevali smo pri dopoldanski sveti maši v čudoviti baziliki sv. Frančiška nad grobom svetnika, ki je ustanovitelj frančiškanov. V cerkvi, polni romarjev in domačih vernikov, je somaševalo osem bratov frančiškanov. Pogoj za sodelovanje zunanjih zborov je prepevanje v italijanščini in latinščini, zato je bil tudi naš program v celoti latinski, le na koncu maše je zazvenela slovenska pesem Večerni zvon. Prejeli smo posebno priznanje, ki ga bazilika podeli zborom za sodelovanje. Po maši, tik pred odhodom domov, nas je prišel pozdravit slovenski minorit pater Janez Šamperl, ki že četrto leto živi in deluje v samostanu sv. Frančiška. Ponosen je povedal, da so bili z našim petjem zelo zadovoljni. Posebno pohvalo za kvalitetno prepevanje pa je dobil naš zborovodja tudi od basista zbora Milanske katedrale, ki se je kot romar udeležil svete maše.

Šest dni zapored smo prepevali ob različnih priložnostih, ostali zdravi, zadovoljni, medsebojno povezani, predvsem pa polni lepih in nepozabnih doživetij. Tudi to pot smo ime našega mesta in Slovenije ponesli ne samo po Evropi, ampak tudi po svetu.

Za varno in srečno vožnjo vseh 2000 kilometrov se zahvaljujemo voznikoma avtobusa Avriga Kočevje Martinu Marinču in Jožetu Rauhu. Za finančno pomoč pri izvedbi velikega projekta se zahvaljujemo številnim donatorjem: Občina Kočevje, Melamin Kočevje, Kovinar Kočevje, Kovan Kočevje, Jana invest Kočevje, Rotis Kočevje, Intersocks Kočevje, Petek transport Ribnica, Terme Krka Novo mesto, Kastor inovacije Ljubljana, Metalka Media Ljubljana in Elektroinštitut Milan Vidmar Ljubljana.

Vokalna skupina Cantate Domino

Komentarji