Čas za kostanj

0

Prihaja čas, ki se ga ljubitelji kostanja zelo veselimo. Že samo nabiranje kostanja je prijetno, saj gre za druženje in sprehod po naravi.

Kostanj potrebuje veliko toplote, rad ima topla, a ne preveč sušna poletja in za zorenje plodov toplo, suho jesen. Plodovi kostanja dozorijo v bodečih ježicah, na drevesih iz njih pade kostanj na tla. Večkrat se zgodi, da odpade ježica s kostanji, kar pa nabiralci dobro vemo, saj je tako kostanje težje nabrati. Ponavadi si pomagamo s palico in čevljem. Zrel kostanj je rjave barve.  Sladek pa, če se temperatura ponoči spusti pod 0 stopinj Celzija. Prvi odpadli kostanji so ponavadi črvivi, zato malo počakajte z nabiranjem, da ne boste razočarani in vam to ne vzame volje do nabiranja. Kostanj lahko nabiramo v vseh slovenskih gozdovih, vendar pazite po zakonu le 2 kg na posameznika.

Priprava pečenega kostanja.

  • V vsak kostanj z ostrim nožkom na zaobljeni strani naredimo križno zarezo. Globoka mora biti ravno toliko, da predre trdo lupino. Ne smemo zarezati v meso kostanja, saj lahko med peko razpade.
  • Ponev, v kateri bomo kostanj pekli, dobro segrejemo. V ogreto ponev nato stresemo toliko kostanjev, da lepo pokrijejo dno. Paziti moramo, da jih ne damo preveč. Pečemo pokrite, od 20 do 30 minut. Med peko kostanj večkrat dobro premešamo.
  • Pečene kostanje stresemo na razgrnjen časopisni papir, ki ga tesno zavijemo in počakamo 5 minut. Kostanj nato stresemo v skledo in si ga takoj privoščimo, saj je najboljši, dokler je še vroč.

Pa dober tek!

Komentarji