»Človeška noga je tehnična mojstrovina in umetniško delo« (Da Vinci)

0

Kaj imata skupnega pomladna noč in pomladna obleka? Obe postajata vse krajši! S toplejšimi dnevi in večeri pa se poslavljamo tudi od zaprtih, toplih superg in pozdravljamo lahke, odkrivajoče sandale, natikače in drugo poletno obutev. Mi smo definitivno pripravljeni na to, kaj pa naša stopala? Težave s temi so zelo pogoste in morda še vedno nekakšen tabu, a popolnoma po krivem. Predstavljamo vam dva najpogostejša problema stopal starih in mladih, ki ju s primerno strokovno pomočjo lahko odpravite.

Vraščen noht

Vraščen noht je zelo razširjen in pogost pojav. S to težavo se lahko srečamo v vseh starostnih obdobjih, najpogosteje pa jo opažamo pri mlajši populaciji. Najpogostejša vzroka za vraščanje nohtov so nepravilno striženje nohtov in neprimerna oz. preozka obutev. Med zelo pogoste vzroke za ta pojav prištevamo tudi poškodbe nohtov, dednost, sladkorna bolezen, prekomerno potenje, debelost, skeletne nepravilnost in artritis.

Pojav vraščanja močno vpliva na kakovost življenja, saj je ob tem prisotna ostra bolečina na stranskem, včasih tudi srednjem robu prsta. Hoja je omejena in v kolikor se noht ne sanira pravočasno, vraščanje vodi v resnejše zaplete. Okoliško tkivo se lahko vname, torej postaja vse bolj rdeče, na dotik toplo in boleče, stranska guba pa vse bolj otečena.

Glivice

Glivične okužbe nohtov strokovno imenujemo onihomikoze. Okužba je zelo trdovratna, zato je pravočasno ukrepanje ključ do popolne sanacije. Okužbo v zgodnji fazi največkrat opazimo po spremembi barve nohta, ta najprej postane moten, kasneje porumenel. Lahko se kaže tudi v pretirano belkasti barvi nohta, pa vse do rjavkastih tonov. Noht je vse debelejši, je lomljiv, krhek ali se lušči. Taki nohti so ne samo neestetski, lahko tudi povzročajo bolečino pri hoji in so vir nadaljnih okužb. Glivice se zažrejo globoko v noht, zato je lokalno saniranje doma večinoma neuspešno.

Do okužbe lahko pride zaradi prekomernega potenja stopal, športnih poškodb nohtov, slabe odpornosti, sladkorne bolezni, lahko pa so glivice že prisotne v družini.

Da bi preprečili okužbe nohotv z glivicami, lahko veliko storite tudi sami. Nohte imejte pravilno prikrajšane in jih varujte pred poškodbami, orodje za pedikuro pred in po uporabi očistite, stopala redno umivajte in bodite pozorni, da milo dobro izperete, redno menjavajte nogavice in poskrbite za primerno (ne pretesno) obutev. Izogibajte se tudi hoji z bosimi nogami na javnih prostorih.

Za odpravo takšnih in podobnih problemov (ali pa kar tako, estetsko) so vam na voljo v salonu PEDICARE – najsodobnejšem salonu za nego nog v regiji.

Poleg sanacije vraščenega in glivičnega nohta vam nudijo tudi klasično estetsko pedikuro, medicinsko pedikuro, sanacijo otiščancev, kurjega očesa in razpok na peti, nohtno protetiko… skratka vse, kar bi lahko za nego nog potrebovali.

Obiščite njihovo spletno stran pedicare.si in si preberite še več o storitvah, ki jih ponujajo. Tam si lahko tudi rezervirate svoj termin, dosegljivi pa so tudi preko telefona na 031 759 100 ali na info@pedicare.si.

Komentarji