Costella: (tudi) pod okriljem Agrokorja z zablokiranimi računi

0

Kot piše spletni portal Dnevnik, se je že pred leti slovenska polnilnica pijač Costella iz Fare pri Kostelu spopadala z izgubljanjem prihodka, blokiranimi računi in neuspešnimi iskanji svežega kapitala, saj je njen tedanji lastnik – kočevska družba Gozdarstvo Grča zaradi finančnih težav Costello poslal v prodajo. Po nekaj neuspelih poskusih prodaje v Rusijo in Nemčijo, je marca 2016 Costello uradno le prevzela arabska družba Ardeya Global, dejansko pa je podjetje prešlo v last skupine Agrokor.

Dnevnik še poroča, da gre za zakamufliran prevzem Costelle, ki jo bo preučila agencija za varstvo konkurence (AVK), kjer pravijo, da prevzema Costelle s strani Ardeya Global niso nikoli obravnavali. Uradno pravzaprav dolgo sploh ni bilo znano, kdo je dejanski lastnik Costelle, saj je šlo že od začetka vse skupaj nekako mimo oči javnosti. Skratka, marca 2017 naj bi švicarska družba Agrokor AG postala lastnik družbe Alsafi Partners iz Združenih arabskih emiratov, ta pa je lastnik Ardeye Global, lastnice Costelle. Po tej logiki je torej Costella posredno v lasti »vrhovne« družbe Agrokor.

Ko je Costella prišla v roke podjetja Agrokor, so se prihodki od prodaje ustekleničenih vod znižali za skoraj petino, na le dober milijon evrov, a so hkrati prvič od ustanovitve poslovali z dobičkom 50.000 evrov.

Sicer so se prihodki v letu 2017 pod vodstvom Luke Velepiča, sedaj že bivšega direktorja Costelle (nedavno je to namreč postal Rinaldo Kert) okrepili za devet odstotkov (skoraj tretjino je predstavljal odkup vode s strani Mercatorja – kar 368.000 EUR), pri tem pa so pridelali za več kot pol milijona evrov čiste izgube. Dnevnik tudi piše, da so – odkar je Costella v tuji lasti – zmanjšali količino načrpane vode za četrtino, na 4.193 kubičnih metrov.

Tako se pravzaprav podjetje že od samega začetka ne more izviti iz krempljev finančnih težav, zato je Rinaldo Kert za Dnevnik povedal, da je ob prevzemu vodenje družbe naletel na še nerešene probleme prejšnje uprave, zato je zdaj prva naloga Costelle stabilizirati poslovanje.

N.Š.

Komentarji