Danes prihaja prvi dobri mož – Sv. Miklavž!

0

6. december je zagotovo eden tistih datumov, ki se ga že od malih nog veselimo vsi. Tedaj namreč god slavi Sv. Miklavž oziroma sv. Nikolaj, eden najbolj priljubljenih svetnikov. Posebej se ga veselijo (pridni) otroci, ko jih večer pred svojim godom razveseljuje s svojimi darovi, medtem ko tiste, bolj poredne, izroči svojim spremljevalcem parkeljnom.

No, Sveti Nikolaj, poznan tudi pod imenom Nikolaj iz Mirne, najbolj pa pod imenom Sveti Miklavž je bil pravzaprav krščanski škod in svetnik. Rodil naj bi se med letoma 326 in 286, umrl pa naj bi 6. decembra okoli leta 350 v Miri, ki je del današnje Turčije. Ker je bil znan predvsem po svoji darežljivosti, ga v »prazničnem« kontekstu obdarovanja imenujemo Miklavž, ko pa o njem govorimo kot o zgodovinski osebnosti, pa mu rečemo Nikolaj. V Sloveniji je po številu cerkva, ki so mu posvečene, na drugem mestu, takoj za Devico Marijo. Poleg tega so od šestih stolnic tri posvečene prav njemu.

Pravijo, da se je Nikolaj (njegovo ime tudi pomeni »zmaga ljudstva«) rodil v premožni družini, vendar je po smrti staršev svojo bogato dediščino podaril revežem, zato se ga od tedaj drži sloves radodarnega svetnika. Dobrota in srčnost ga je sicer spremljala od nekdaj, saj sta bila tudi njegova mati in oče dobra in usmiljena človeka, ki sta pomagala pomoči potrebnim. Skratka, kmalu po smrti staršev je Nikolaj postal redovnik. Ko je v Miri umrl škof, so se verniki odločili, da bo tisti, ki bo naslednje jutro prvi vstopil v cerkev, novi škof. In to je bil Nikolaj. Svojim vernikom je želel biti v zgled, sploh v dobrodelnosti. Ko je 6. decembra umrl, so ga ljudje začeli častiti kot svetnika. Od tedaj je eden najbolj čaščenih svetnikov vzhodne Cerkve, »prehiti« ga le Mater božja.

V prejšnjem stoletju se je po celi Sloveniji množično izvajalo miklavževanje – obhod Miklavža s spremstvom na predvečer svetnikovega godu. Kmalu po drugi svetovni vojni pa so oblastniki Miklavža pregnali in namesto njega iz Rusije pripeljali Dedka Mraza. No, sicer pa se zadnja leta ta običaj spet marsikje obnavlja. V novejšem času je (morda zaradi komercializacije družbe in potrošništva) začel obdarovalca Miklavža izpodrivati »Američan« Božiček, ponekod pa »ruski« Dedek Mraz. Od njiju se Miklavž loči zlasti po naslednjih lastnostih:

Domovanje: Miklavž je svetnik in je zato v nebesih, od koder prihaja k nam.

Datum: Goduje 6. decembra in na ta dan zjutraj ali pa že večer prej obdaruje otroke.

Oblačila: Miklavž je bil škof, torej je oblečen v škofovska liturgična oblačila, na glavi ima škofovsko mitro, v roki pa škofovsko palico.

Spremstvo: Spremljajo ga angeli in parklji (hudiči, demoni).

Prevoz: Kako sveti Miklavž prihaja k nam je ovito v skrivnost, saj svetniki ne potrebujejo zemeljskih potrebščin za njihovo delovanje. Nekateri sicer menijo, da prihaja peš, pa tudi na saneh (ki pa jih ne vlečejo severni jeleni, ampak konjska vprega).

N.Š.

Komentarji