David Gole: Negativne posledice alkohola

0

Marsikdo rad kdaj spije kozarec ali dva, vendar problem nastane, ko se količina in pogostost povečata. To ima veliko negativnih vplivov na telo in poveča možnost nastanka marsikaterih težav.

Vpliv na možgane in srce

Alkohol akutno zmanjša sposobnost delovanja možganov. Pri bolj alkoholiziranih stanjih se težava pojavi že pri navadnem govorjenju, poslabša se tudi ravnotežje in gibanje. Oslabi povezavo možgani-mišice, zato imajo alkoholizirani ljudje težave z natančnim gibanjem. Dolgotrajno uživanje alkohola lahko pusti trajne posledice, ki se kažejo že v treznem stanju. Rdeče vino je sicer dobro za srčno-žilni sistem, vendar v manjših količinah ter samo občasno ob kvalitetni hrani. Alkohol (večje količine in redno) poveča občutljivost miokardija, kar poveča možnost nastanka aritmij. Če pijete vsaj nekajkrat na mesec in imate že potrjeno aritmijo, potem po »prepitih« večerih znižajte intenzivnost treninga.

Jetra in trebušna slinavka

Dokazano je, da alkohol škoduje jetrom. Razvije se predvsem ciroza jeter, ta pa se tudi zamastijo, kar povzroča še več težav. Ko govorimo o organih, ki jih prizadene alkohol, navadno pomislimo predvsem na jetra, vendar veliko škode naredimo tudi trebušni slinavki. Kot vedno, se problemi pojavijo ob pogostem večjem uživanju alkohola. Pojavi se lahko vnetje trebušne slinavke, kar je lahko zelo boleče in ovira normalno prebavo hrane.

»Imam mačka… pusti me pri miru!«

Če pregloboko pogledate v kozarec, se naslednje jutro zbudite z »mačkom«. Torej, alkohol ni uničil samo večera, pustil negativne posledice na organih, ampak je uničil tudi vsaj del naslednjega dneva. Marsikdo išče recepte, da bi mačka čim prej pozdravil, vendar na žalost popolnega recepta za to ni. Po večeru, ko ste preveč spili, se boste zjutraj verjetno zbudili z glavobolom, malo vam bo slabo, utrujeni boste in težko se boste skoncentrirali. Verjetno boste tudi nekoliko boj razdražljivi ter imeli še nekatere druge težave. Ker alkohol dehidrira telo, je pametno, da čim prej začnete nadomeščati to tekočino z vodo. Rehidrirala bo telo in naredila veliko koristi ter zmanjšala negativne posledice. Kot sem že omenil, ima alkohol diuretičen učinek, torej pospešuje odvajanje vode iz telesa. Če želite malo olajšati oziroma skrajšati mačka, se držite spodnjih nasvetov:

Preventiva je seveda boljša kot kurativa. Manj kot boste spili, manjša bo možnost, da dobite mačka. Poleg alkohola pijte tudi vodo, da telo sproti hidrirate. Bolje je tudi, če alkohol mešate z ostalimi brezalkoholnimi pijačami, da se skupna zaužita količina alkohola zmanjša. Če želite upočasniti absorpcijo alkohola, potem je pametno, da pred tem jeste bolj mastno hrano. Vendar ta nasvet ni najbolj »na mestu«, ker vas hkrati napeljuje k uživanju mastne hrane in alkohola. Neposredno pred spanjem spijte nekaj vode. Rehidracija se bo tako začela že takoj med spanjem, še bolje pa je, da pijete vodo že med pitjem alkohola. V splošnem se izogibajte pitju alkohola, ker ima ta veliko negativnih posledic. Ne le izgled in napredek pri športu, problem je zdravje. Če že kdaj kaj spijete, naj bo to v manjših količinah in upoštevajte vsaj nasvet glede hidracije.

Ne pozabite na »kalorije«

Alkohol nima samo bolj ali manj hudih posledic, ki jih pusti na telesu, ampak tudi nekatere druge, ki niso vedno neposredno vezane na zdravje. Z mnogimi alkoholnimi pijačami (še posebej, ko se jih meša z raznimi sladkimi brezalkoholnimi) v telo vnesemo večjo količino kalorij. Skupna dnevno zaužita energija je torej v dnevu, ko »ga pijete« lahko veliko večja, kar pa upočasni napredek, če ste na dieti. Poleg tega ima že alkohol sam po sebi razmeroma visoko energijsko vrednost brez vsebnosti hranilnih snovi.

David Gole, dipl. kineziolog

Komentarji