David Gole: Sladkorna bolezen, vadba in prehrana

0
PantherMedia 906049

Ali je sladkorna bolezen prepreka?

Ste se mogoče kdaj vprašali ali lahko oseba, ki ima sladkorno bolezen, vadi z utežmi? No v praksi se to vprašanje pojavlja kar pogosto. Nekateri še vedno niso čisto prepričani ali lahko ali ne, dejstvo pa je, da je odgovor pritrdilen. Da, sladkorni bolniki se lahko ukvarjajo z vadbo v fitnes centru.

Vadba je primerna tako za bolnike s tipom 1 , kot tudi za bolnike s sladkorno boleznijo tipa 2.  Vadba z utežmi je celo priporočljiva za oba tipa. Sladkorna bolezen pa ni izjema, ker obstaja še veliko drugih bolezni in težav, ob katerih se priporoča ukvarjanje z vadbo, ki jo lahko izvajate v fitnes centru. Primerno načrtovana vadba namreč lahko lajša simptome in  izboljša ali pa celo pozdravi določene bolezni.

Kaj je sladkorna bolezen?
Sladkorna bolezen oziroma diabetes je dan danes zelo pogosta bolezen, s katero se bori mlajša in starejša generacija. Lahko nastane tudi kot posledica neprimernega prehranjevanja in pomanjkanja telesne aktivnosti.

Obstajata dva tipa sladkorne bolezni: tip 1 in tip 2. Trebušna slinavka je žleza, ki med drugim proizvaja in izloča inzulin, ki sodeluje pri transportu glukoze v celice. Pri diabetesu tipa 1 trebušna slinavka ne proizvaja inzulina, zato morajo osebe s tem tipom diabetesa prejemati injekcije inzulina. Načeloma ta tip bolkezni nastane zgodaj v otroštvu. Diabetes tipa 1 je avtoimuna bolezen, zato njenega nastanka ne moremo preprečiti.

Diabetes tipa 2 pa je drugačna vrsta te bolezni. Večina bolnikov ima tip 2, ki povzroči, da telo več ne more proizvajati ali pa uporabljati inzulina. Večinoma nastane v starejših letih.

Inzulin je hormon, ki je potreben za prenos glukoze v celice. V kolikor je v obtoku premalo inzulina ali pa so celice neobčutljive na inzulin, je prenos glukoze skozi membrano celic otežen in ta zaostaja v krvi. Dviguje se krvni sladkor in to nam lahko dela težave.

Diabetes tipa 2 nastane predvsem zaradi neaktivnega življenjskega sloga, ki je povezan z debelostjo. Torej pasivni življenjski slog in slabo prehranjevanje lahko rezultirata v nastanku te bolezni. V kolikor je diabetes v večji meri povzročen s takim načinom življenja, se lahko stanje zelo izboljša, če oseba izgubi nekaj odvečne maščobe in postane redno telesno aktivna.

Za prenos glukoze v celico je načeloma potreben inzulin. Med telesno aktivnostjo so bolj aktivni tudi tisti prenašalci za glukozo, ki so neodvisni od inzulina, zato se stanje diabetikom zaradi telesne aktivnosti izboljša.


Vadba z bremeni ali vzdržljivostna vadba?

Oba tipa sta primerna, ker povečata potrebo po prenosu glukoze v mišične celice. Bistveno je le, da ni prevelikih nenadnih razlik v intenzivnosti, ker se prenos glukoze v mišično celico dogaja nekoliko počasneje.

Prehrana bolnikov z diabetesom
Da se boste uspešno borili proti diabetesu pa je potrebna tudi posebna pozornost pri prehranjevanju. Vsak posameznik ima sicer nekoliko drugačne lastnosti in potrebe, vendar vseeno obstajajo neke splošne smernice za prehranjevanje.

 

 

Uživajte čim manj predelanih ogljikovih hidratov z visokim glikemičnim indeksom, ker ti povzročijo hiter dvig glukoze v krvi, ki je potem vaše telo ne more tako hitro in učinkovito prenesti v celice. Zaradi povišane glukoze potem nastanejo težave. Namesto živil z visokim glikemičnim indeksom uživajte take z nižjim. Torej bel kruh zamenjate za črnega, bele testenine za polnozrnate, namesto koruznih kosmičev pa lahko jeste na primer ovsene.

Tudi nekatere aminokisline povzročijo nekolikšno izločanje inzulina v krvni obtok, ker se lahko v celico prenašajo tudi z njegovo pomočjo. Vendar je dvig inzulina zaradi beljakovin skoraj zanemarljiv, zato tu ne bi smelo biti težav. Skratka, diabetiki lahko uživate normalne količine beljakovin, pazite le vir, tako kot vsi ostali. Visoko beljakovinska hrana naj vsebuje manj nasičenih maščob (pusto meso, ne mastno), da ne pride do drugih težav.

Redno spremljajte raven krvnega sladkorja med obroki in ob telesni aktivnosti. Med vadbo se porablja glukoza, zato lahko pade nižje od minimalne vrednosti. Zaradi hipoglikemije  (velikega padca glukoze v krvi, ki pride pod minimalno vrednost) lahko pride do slabosti, vrtoglavice, slabega počutja, šibkosti, v najhujšem primeru pa lahko celo padete v nezavest. Pri sebi imejte vedno živilo z visoko vsebnostjo sladkorja, ki vam bo hitro uravnalo krvni sladkor v primeru velikega padca.

Sladkorna bolezen vas ne sme zaustaviti pri telesni aktivnosti. Pravzaprav telesna aktivnost lahko celo izboljša stanje, zato je zelo smiselno, da se redno ukvarjate z vadbo. Potrebno je poznati le nekaj posebnosti vadbe, oziroma še bolj prehrane. Če boste imeli primerno načrtovano prehrano in vadbo, potem ne bi smeli imeti nobenih težav pri aktivnosti.

David Gole, dipl. Kineziolog

Komentarji