David Gole svetuje: Ne spreglejte znakov dehidracije!

0
Photo: 123rf.com

Pomanjkanje vode negativno vpliva na delovanje organizma. Težave se začnejo že ob nekaj odstotkih izgubljene tekočine, z vsakim dodatnim odstotkom pa se še stopnjujejo.

Kot že veste, se med telesno aktivnostjo porablja voda, zato jo moramo nujno nadomeščati s pitjem. Najhitreje se v krvni obtok absorbirajo izotonični napitki, vendar ob srednje intenzivnih naporih popolnoma zadostuje tudi navadna voda. Če vode ne vnašamo dovolj hitro, počasi nastopi (delna) dehidracija. Kot je omenjeno že v prvem odstavku, se težave z vsakim procentom izgubljene tekočine stopnjujejo. V članku si boste tokrat lahko prebrali, s kakšnimi simptomi se soočite, ko nastopi dehidracija, da boste v prihodnje bolj pazljivi in ne boste tvegali hujših težav.

Že v samem začetku bi rad opomnil, da je tekočino potrebno vnašati sproti, tudi če niste (še) žejni, namreč dokazano je, da telo začuti žejo šele potem, ko nastopi že 1-2 odstotna dehidracija.

Izguba teže

Dehidriranje telesa z namenom hitre izgube telesne teže je sicer bolj popularno v športih, kjer so kategorije omejene glede na telesno maso in se s tem izognete višji oziroma težji kategoriji, vendar se izguba teže na račun vode pojavlja tudi pri splošni populaciji pri hujšanju (tisti, ki zelo radi opazujejo številke na vagi). Zaradi omenjene problematike (kadar se uporablja v netekmovalne namene) si še posebej pozorno preberite možne težave, ki jih povzroči dehidracija.

Upam, da bo prebranem članku ne bo več nikomur padlo na pamet, da bi samo z namenom izgube teže (za plažo in podobno) uporabljal neprimerne in nevarne metode, kot so zavijanje delov telesa v plastične folije in podobne metode z namenom hitrejše izgube teže (vode).

Zavedati se je potrebno, da telo pač potrebuje vodo, ker ta sodeluje v skoraj vseh procesih. Potrebna je za obtočila, prebavila, mišice, hlajenje in drugo.

Kako pomanjkanje vode vpliva na telo?

Ne glede na to, ali se s športom ukvarjate rekreativno ali tekmovalno si ne želite, da se vam zgodi kakšen izmed simptomov pomanjkanja vode. Lahko so boleči, zavirajo napredek, slabšajo počutje, zmanjšujejo zmogljivost in so lahko tudi zelo nevarni za zdravje (v hudi obliki celo povzročijo smrt).

Krči

Krči se lahko sicer pojavijo zaradi več možnih vzrokov (pomanjkanje mineralov, utrujenost, vročina). Eden izmed bolj pogostih pa je dehidracija. Pomanjkanje vode namreč onemogoča optimalno krčenje in sproščanje mišic, zato lahko pride do bolečih krčev, ki onesposobijo nadaljevanje treninga/tekme oziroma gibanja na splošno.

Obremenitev notranjih organov

Dehidracija otežuje delovanje notranjih organov in povzroča še večjo obremenitev. Najbolj so obremenjene ledvice, ker te nujno potrebujejo zadostno količino vode za dobro delovanje. Brez vode nastanejo mnoge težave pri izločanju, na dolgi rok pa lahko pride tudi do odpovedi.

Upad kognitivnih sposobnosti

Zaradi pomanjkanja vode tudi možgani ne zmorejo pravilno delovati, zato dehidracija povzroča upad kognitivnih (miselnih) sposobnosti. Zaradi pomanjkanja vode ni slabše samo razmišljanje in dojemanje informacij, temveč tudi koncentracija. Pojavi se glavobol, ki še bolj otežuje nadaljnje ukvarjanje z aktivnostjo.

Zmanjšano potenje

S potenjem se nam navlaži koža in potem ta voda s kože izhlapeva. Z izhlapevanjem vode s površine telesa se hladimo. Če smo dehidrirani, je potenje zmanjšano, torej je zmanjšana tudi naša sposobnost hlajenja. To lahko privede do mnogih težav, ki so najhujše pri visoko intenzivni in dolgotrajni vadbi, še posebej v vročem okolju.

Foto: Shutterstock

Simptomi lažje in težje oblike dehidracije

 • suha in lepljiva usta

 • zaspanost, utrujenost

 • razdražljivost

 • žeja

 • zmanjšanje količine urina

 • suha koža

 • glavobol

 • zaprtost

 • vrtoglavica in slabost

Pri višji stopnji dehidracije se našteti simptomi le še poslabšajo. Prisotni so tudi nekateri drugi znaki, kot: skoraj nič urina, neelastična koža, zelo suhe oči, visok srčni utrip, nizek krvni tlak.

Potenja ne gre enačiti z izgubo odvečne maščobe. Na žalost je veliko takih, ki še vedno med treningom oblačijo vetrovke in puloverje z namenom, da bi se bolj potili – bolje shujšali. Vendar na žalost (ali na srečo) med tem ni ravno velike neposredne povezave. Teža bo sicer za kratki rok res padla, ker boste izgubili vodo, vendar se bo voda vrnila in teža narastla nazaj, vmes pa boste po nepotrebnem telo obremenjevali, ker bo imelo na voljo manj vode za opravljanje vseh procesov.

Najboljši indikator hidriranosti na dolgi rok je spremljanje barve urina. Če je urin zelo svetel do rahlo rumen, ste hidrirani dovolj, če pa imate temno rumen ali celo bolj oranžen urin, pa ste premalo hidrirani.

Kako preprečiti dehidracijo?

 • Preko dneva in še posebej pred, med in po vadbi pijte dovolj tekočine.

 • Če pijete alkohol, vnesite tudi nekaj dodatne vode, ker alkohol dehidrira. Tudi ob pitju kave vnesite nekaj več vode.

 • Med vadbo bodite oblečeni primerno temperaturi in ne pretiravajte s količino oblek. Dodatno potenje ne bo koristilo napredku!

 • Ne uporabljajte diuretikov z namenom hujšanja! Diuretiki izločijo določeno količino vode iz telesa, zato se vaša teža zmanjša in nekoliko izboljša izgled, vendar rešitev ni niti dolgoročna niti zdrava.

Komentarji