Delavnica peke kruha z naravnim kvasom

0

Društvo kostelskih žena Nežica je v četrtek, 25. oktobra, v prostorih Zavoda za kulturo in turizem Kostel v galeriji okusov izvedlo delavnico peke kruha z naravnim kvasom, katero je vodil g. Jože Senegačnik, ljubiteljski pek z ogromnim znanjem in izkušnjami.

Delavnica je potekala v dveh sklopih, v kuhinjskih prostorih ter v sejni sobi, kjer je potekalo predavanje o kruhu. Vsaka udeleženka je na koncu domov odnesla hlebček, ki ga je bilo potrebno še speči.

Po besedah Jožeta Senegačnika gre za najstarejšo znano metodo vzhajanja kislega testa (droži) z naravnim kvasom, ko testo fermentira mlečno kislinske bakterije (navadne kvasovke), saj sega vsaj okoli pet tisoč let nazaj. Pekli so ga stari Egipčani, vse do 19. stoletja, ko je začel industrijski kvas izpodrivati kislo testo.

Odziv na delavnico za peko kruha z naravnim kvasom je bil nad vsemi pričakovanji.

Komentarji