Dipl. kineziolog David Gole: “Vadba ni potrebna za učinkovito hujšanje”

0

Vedno mi gredo »kocine pokonci«, ko slišim nekaj v smislu: »Hrana je XX procentov, vadba pa YY procentov.« Sam se s tako trditvijo v nobenem primeru ne morem strinjati. Namreč pri doseganju resno zastavljenih ciljev eno brez drugega ne gre.

Vadba je nepotrebna, hujšam lahko samo s primerno prehrano. Večji delež razlike kalorij sicer res lahko manipuliramo s prehrano in ne toliko z vadbo. AMPAK, vadba je zelo pomembna saj z njo krepimo mišice, ki so glavni potrošnik energije oziroma so nekakšen človeški motor. Vadba pozitivno vpliva na telesno in duševno zdravje – to je trdno dokazano dejstvo, o katerem v tem trenutku ne bom pisal. Sprejeti pa morate resnico. Vadba vas bo utrudila in boste naslednji dan morebiti čutili muskelfiber, vendar na dolgi rok vas bo napolnila z energijo, izboljšala imunski sistem in splošno zdravje, povečala funkcionalnost in samozavest. Namen tokratnega prispevka je pravzaprav pojasniti nekatere osnove, ki vadeče pogosto zmedejo, da še sami ne vedo, kakšen tip vadbe izbrati.

V končni fazi niti ni pomembno s kakšno telesno aktivnostjo porabljate kalorije. Če pa želite nekoliko bolj načrtovan trening, ki je sestavljen za točno določen cilj, pa lahko izbirate med različnimi tipi kot so vadba z bremeni oziroma lastno težo ter kardio. Podvrst teh vadb je še veliko, zato imate ogromno izbiro in definitivno boste našli nekaj, kar vam ustreza.

Vadba za moč bo povečala mišično maso in posledično tudi moč. Zaradi povečane mišične mase bo telo imelo višji bazalni metabolizem, torej bo porabilo več kalorij tudi v mirovanju. Med samo vadbo je vključene veliko mišične mase, zato je tudi vadba z bremeni odlično sredstvo za porabo dodatnih kalorij oziroma maščob. Vadba za moč bo povečala funkcionalnost telesa in delovala kot preventiva pred mnogimi poškodbami in bolečinami. Vadba za moč krepi tudi kosti, kar je še posebej pomembno za osebe z višjim tveganjem za osteoporozo. Tudi upad mišične mase zaradi staranja bo manjši ali pa bo zavrt, če oseba primerno vadi z bremeni in vadbo kombinira s kvalitetno prehrano.

Pri vadbi z bremeni je potrebno biti pozoren na izvajanje vaj s pravilno tehniko, ker bo le taka vadba omogočala varnost in preprečila nastanek marsikatere poškodbe. Vadite lahko z lastno težo, s prostimi utežmi, z elastikami, na napravah in še na druge načine. Izbire je torej veliko, dobrih vaj je ogromno, zato izgovor, da ne najdete nič primernega zase, ni mogoč.

Pri kardiu imate na voljo več različnih metod. Najbolj pogosti sta kontinuirana (tista, pri kateri določeno ciklično gibanje, denimo tek, plavanje, kolesarjenje, skakanje s kolebnico, izvajate s srednjo intenzivnostjo, brez premorov dlje časa) in pa HIIT (tista, pri kateri izmenično izvajate intervale visoke in nizke intenzivnosti).

Kardio imejte na sporedu 2-do 5-krat na teden. Predlagam, da pogosto zamenjate metode in način izvajanja kardio vadbe, da ohranjate pestrost in motivacijo. Dolgoročno ena in ista aktivnost pripelje do monotonosti in hitro lahko pade motivacija za trening.

Regeneracija

Tu gre za spanje in odmor med vadbenimi enotami. Oboje je zelo pomembno, saj se telo le med počitkom aktivno obnavlja. Če telo samo obremenjujemo in mu ne damo časa za obnovitev tkiv, bo postalo neodporno, preutrujeno in manj zmogljivo. Vadba postavlja telo v fazo razgradnje. Če se ta faza ponavlja dan za dnem brez dovolj velike faze rasti, bo telo izgubilo nekaj mišične mase, ki pa je zelo pomembna za kvaliteten trening, dober izgled in funkcionalnost telesa.

Stres

Če ste zelo izpostavljeni stresnim dejavnikom (služba in vsakodnevni opravki), vam predlagam, da za vadbo izberete tako telesno aktivnost, ki vas bo sprostila v največji meri. Če vam ne ustreza HIIT vadba, pač izberite nekaj drugega. Mogoče potrebujete le malo bolj intenziven sprehod v naravi, marsikdo pa bo mogoče sprostitev našel v borilnih veščinah.

Če se ne morete znebiti velike količine stresa, se zna zgoditi, da bo napredek zavrt ali pa bo zelo upočasnjen. V takem primeru si lahko pomagate tudi s kako drugo aktivnostjo, ki ni nujno vezana s športom, ne sme pa biti škodljiva za športni rezultat. Torej, pitje alkohola bo škodljivo za rezultat, čeprav bo morebiti zmanjšalo količino stresa. Pogovor s prijateljem/prijateljico ob čaju brez sladkorja pa ne bo škodljiv za rezultat, lahko pa zmanjša količino stresa.

V kolikor boste upoštevali vse pogoje dobrega programa vadbe, bo rezultat – v kombinaciji s primerno prehrano – hitro viden. V kolikor bo samo en del slabo načrtovan ali izpuščen, se lahko zgodi, da se bo napredek ustavil ali pa zelo upočasnil. UPAM, DA STE V BESEDILU RAZBRALI, DA JE NASLOV NAPISAN Z VELIKO MERO SARKAZMA. Sam sem velik zagovornik vadbe in vedno poudarjam pozitivne »stranske« učinke zadostne telesne aktivnosti.

David Gole, dipl. kineziolog

Komentarji