Družbeni sistem cenimo po skrbi za delavce

0

Na prvem predvolilnem soočenju predsednikov strank na nacionalni TV je bilo soglasno ugotovljeno, da je stanje zdravstva in zdravje naroda prva politična tema. Prioritetna naloga nove vlade po volitvah je zato reforma zdravstvenega sistema.

Dr. Peter Jambrek pa je bil isti večer v Odmevih na TV, 7. maja, mnenja: “Stopnja izkoriščanja slovenskega delavca je tako visoka, kot še ni bila. Visoko izkoriščani delavci vzdržujejo neučinkovito državo. Izkoriščanje delavcev omogoča uspešnost gospodarstva in razsipno državo”. To bi morala biti prva ključna politična tema predvolilnih soočenj predsednikov strank, ki žele dobiti mandat za oblast.” Inštitut za produktivnost je že l. 2015 opozoril: “Slovenski delavci so preobremenjeni in bistveno bolj pod stresom kot delavci v Evropi. V Sloveniji je po nekaterih raziskavah pogosto pod stresom kar 70 do 80 odstotkov delavcev. Glavna vzroka sta pretirana delovna obremenitev in negotovost delovnega mesta. Pridni, a neproduktivni. Delo v slovenskih podjetjih očitno ni dobro organizirano. Delati bi morali manj, a pametneje. Zaradi stresa ob dobro milijardo na leto.” Stanje zdravja naroda je resen problem, še večji pa je vzrok, to je visoka stopnja izkoriščanja zaposlenih. Uspešnost in učinkovitost, ne izkoriščanje je cilj demokratične države. “Družbeni sistem cenimo po skrbi za delavce,” je nedavno zapisal dr. Stane Granda, član SAZU. To je stara resnica, ljudje od “vekomaj” cenijo državo, družbeni sistem ali podjetja predvsem po tem, “koliko ljudem daje kruha in kakšnega kruha.” Tudi kakšne bodo pokojnine. Žal je »Vprašanje predsedniku DZ dr. Milanu Brglezu”, objavljeno v Dnevniku že 10. aprila, ostalo povsem brez odziva, kar je žalostno sporočilo zaposlenim bodočim upokojencem, ki bodo imeli tudi zato nižjo pokojnino, čeprav so jo zaslužili. Znanje in ne garanje in pošteno plačilo bi morala biti prva predvolilna tema medijev in politikov, ki naj bi po volitvah vodili državo.

Franc Mihič

P.s.: Prispevek brez odmeva »Vprašanje predsedniku DZ dr. Milanu Brglezu« se zaključi:

Politika sporoča zaposlenim: “Če ste okradeni za prispevke, je to le vaš problem! Pravna država vam je na razpolago!” Oškodovani naj sam išče pravico na sodišču, sicer bo imel nižjo pokojnino.

Svet Zpiza zatajil stališče: “Če delodajalec ni odvedel prispevkov, jih ni odvedel državi oziroma njeni inštituciji, ne pa delavcu. Zato pa mora poskrbeti država s svojimi inštitucijami.”

V Nemčiji velja zakon: “Delodajalec, ki pristojnemu zavodu ne plača prispevkov za socialno zavarovanje vključno s prispevki za delovno dobo, se ne glede na to, ali je bila plača izplačana ali ne, kaznuje z zaporno kaznijo do pet let.” Slovenska država oz. Zpiz pa le obvesti zaposlenega, da naj kar sam poskrbi, da bodo zanj plačani prispevki. Svetniki v DS RS, predsednica ZSSS, Lidija Jerkič, predsednik ZDUS-a, Janez Sušnik in vladni DeSUS, ali je to res dopustno in lahko zakonito? Neplačevanje prispevkov je kratenje ustavnih lastninskih pravic zaposlenim, kar je US ugotovilo že l. 2011. Predsednik DZ RS, dr. Milan Brglez, ali je takšen zakon, ki ni v skladu z ustavo in grobo krši pravice zaposlenim, res sprejemljiv za DZ RS in vlado?

https://www.dnevnik.si/1042817760/mnenja/odprta-stran/vprasanje-predsedniku-dz-dr-milanu-brglezu

Komentarji