Državno ocenjevanje kruha pečenega v krušni peči

0

Članice društva podeželskih žena Velike Lašče, ki je bilo ustanovljeno 1998, je v svojo paleto prepoznavnosti dodalo še eno. Skupaj z Zvezo kmetic Slovenije so pripravile prvo državno ocenjevanje kruhov pečenih v krušni peči, torej na način, ki so ga kot edinega svoj čas poznale njihove prednice, pa še veliko izmed njih je to osnovno živilo v prehrani pripravljalo ravno na ta način.

»Še nekaj gospodinj nas je na Velikolaškem, ki kruh pripravljamo po starih receptih, istočasno pa se zavedamo svoje dolžnosti, da to prenesemo našim zanamcem,» je dejala Magdalena Peterlin, predsednica DPŽ Velike Lašče.

Tako kot pri pri vsaki vrste hrane ostajajo male skrivnosti, pri peki kruha pa njih je, kot je dejala Peterlinova, najmanj. »Testo praviloma vse pripravimo enako, najbolj pomembno pa je »prisluhniti« temperaturi v pečici,» svetuje Peterlinova.

Na ocenjevanje, ki je potekalo v zadružnem domu na Robu, je bilo prinešenih 40 vzorcev pečenega kruha, največ iz osrednje Slovenije. Komisija, ki so jo sestavljali Avgust Miklošič, Milka Debeljak in Margareta Damjanić, je podelila eno bronasto, 13 srebrnih in 25 zlatih priznanj.

V tej kategoriji je največ točk presodila kruhu Zdenke Škrabec z Roba, in sicer skoraj 80. »Testo sem za spoznanje nekoliko bolj zamesila, da je lažje vzhajalo. Na kilogram moke sem dodala kvas in peščico soli, sladkorja pa le malo. Temperatura v peči se je dvignila čez 200 stopinj, če bi bila nižja, bi bil hlebček mehkejši,» je recept razkrila Zdenka Škrabec.

Ocenjevanje kruha pečenega v krušni peči bo postala tradicionalna decembrska prireditev v Velikih Laščah.

I. L.

Komentarji