Film Globoko v srcu jo čutimo napolnil dvorano do zadnjega kotička

0

Zgodovina kočevskih Nemcev je tudi zgodovina vseh nas in del naše skupne identitete. To je v sredo, 5. septembra, dokazala polna dvorana Kulturnega centra Kočevje, na projekciji filma Globoko v srcu jo čutimo, dela mlade avtorice dr. Anje Moric.

Avtorica je v etnografskem filmu, ki je trajal dobro uro,  prikazala realistično življenje današnjih Kočevarjev in kočevarskih društev skozi njihove lastne oči. Gre za pripoved o ljudeh, ki so med drugo svetovno vojno zapustili svojo domovino Kočevsko, a je le-ta ostala globoko v njihovih srcih. Izpovedi kočevskih Nemcev iz Slovenije, ZDA, Kanade in Avstrije temeljijo na zgodbah in spominih, kot jih pripovedujejo posamezniki, ki te zgodbe živijo in jih vsakodnevno občutijo.

Po filmu je sledil pogovor z avtorico, ki je doživeto spregovorila o samem projektu in ganljivih prizorih med nastajanjem filma. Sledilo je druženje ob pogostitvi z domačimi kočevskimi dobrotami podeželskih žena.

Dogodek so v okviru kulturnega leta Kočevska = ogrlica kultur 2018 organizirali Zavod Kočevsko, v sodelovanju z Občino Kočevje in Zavodom Putscherle/The Putscherle Institute, projekt pa je bil podprt z Denarno podporo nagrajenca »Deklica s piščalko Občine Kočevje« Vita Oražma v spomin na Dano Lovšin.

Tina Peček