Fire Combat ekipa “Hozi pa Žaži” – PGD Šalka vas

0

Kot ekipa dvojic prostovoljnega gasilskega društva Šalka vas sva ponosna prav na vsakega, ki želi svoj čas prispevati k temu tekmovanju in dobrodelni ustanovi v služenju ljudi za ljudi. Prostovoljne ure, čas, energija, volja, znanje in pogum so zagotovo tiste vrline, na katere smo upravičeno ponosni in s katerimi dosegamo uspehe v tej prostovoljni dejavnosti.

Tako sva v prejšnjem letu zgradila stolp, ki nama je prinesel zelo veliko znanja, vaj, uspeha. Stolp sva krvavo potrebovala, saj je bil nujen del za naše tekmovanje, izkazalo pa se je tudi, da je še bolj uporaben za druge namene, kot je recimo usposabljanje gasilcev. Ob tem bi se zahvalila društvu PGD Šalka vas za odobritev stolpa. Dobila pa sva tudi odličnega mentorja, tovariša Karla Sternada, G.Č. II ST, ki nama zelo stoji ob strani.

Kaj je Fire Combat?

Fire Combat, prevedeno kot Gasilski boj, je v Slovenijo prišel iz ZDA in je ena izmed novejših vrst gasilske športne tekmovalne discipline. Tekmovanje od tekmovalcev zahteva izjemno fizično pripravljenost.

Sestavljeno je iz štirih delov:
1) Tekmovalci morajo, opremljeni z gasilsko intervencijsko obleko in izolirnimi dihalnimi aparati, spenjati gasilske cevi in z njimi premagati ovire, kot sta stena in rov. Na koncu morata tekmovalca splezati po lestvi na ploščad, visoko 6 metrov in nanjo z ročnikom potegniti cev.
2) Tekmovalca se morata s pomočjo vrvi in reševalnega pasa spusti iz stolpa.
3) Sledi prenos ponesrečenca oziroma lutke.
4) Tekmovalci morajo razvleči cevovod z ročnikom, ki je poln vode pod pritiskom in s curkom zbiti tarčo, oddaljeno 10 metrov.

V Sloveniji tekmovanje poteka pod okriljem Gasilske zveze Slovenije in obsega 5 tekmovanj. Letos se začne 27.5.2017 v Žužemberku s Tekmo ognjenih risov.

Odločila sva se, da bova letos sodelovala tudi v sosednji Republiki Hrvaški, in tako sva dosegla odlične rezultate: DVD Sv. Ivan Zelina – 5.mesto, DVD Osjek Gornji grad – 4.mesto, 3. mesto pa sva dosegla v Zagrebu, ki ga je organizirala JVP Velika Gorica – Plamen Turopolja.

Zelo sva vesela in še naprej se bova borila, držite pesti.

Z gasilskim pozdravom: »Na pomoč!«

Ekipa Hozi pa Žaži

Matej Kocjančič

Anže Kobola

Komentarji