Folklorna skupina Predgrad v Prijedoru

0
Foto: Alojz Šmalcelj

V soboto, 23. 6., se je na povabilo KUD-a Kozara iz Prijedora Folklorna skupina Predgrad letos prvič udeležila tokrat že 5. Mednarodnega folklornega festivala »Kozara in prijatelji« v Prijedoru. Med potjo smo si ogledali spomenik Jasenovac in po pol urnem počitku nadaljevali pot proti Prijedoru, kjer nas je pričakal predsednik KUD-a Mladen Stakić, kjer smo se namestili v hotel Prijedor in preživeli prosto popoldne v raziskovanju mesta in »šopingiranju«. Zvečer se je začel sprevod do glavnega mestnega trga s predstavitvijo Folklornih skupin.

Na malem mestnem trgu je potekal 5. Mednarodni folklorni festival v organizaciji KUD-a Kozara, Prijedor. Festival je potekal tri dni, udeležilo pa se ga je 600 nastopajočih članov kulturno umetniških društev, domačinov iz Prijedora »Saničana« Kozara, iz Romunije, Slovenije, Hrvaške in Makedonije. Folklorna skupina Predgrad je na predstavitvenih točkah številnim gledalcem odplesala z dvema točkama, tamburaška skupina KŠD Predgrad je zaigrala nekaj viž in »Grajski pevci« so zapeli stare ljudske pesmi. Mi pa nismo bili edina slovenska skupina, poleg nas se je namreč še predstavila mestna godba iz Novega mesta. Po končanem programu so nam organizatorji pripravili pogostitev v njihovem društvenem domu s tipičnimi dobrotami iz njihove kuhinje. V nedeljo ob 10. uri so nam organizirali ogled Kozare in pogostitev za zaključek, izmenjali smo si darila in prejeli zahvalo za sodelovanje na mednarodnem festivalu. KUD Kozaro smo povabili v goste v Predgrad 28. julija, povabilo pa so zelo lepo sprejeli.

Za organizacijo se KŠD Predgrad zahvaljuje g. Stojanu Miloviču, ki nam je pomagal pri sodelovanju, za povabilo pa se zahvaljujemo tudi predsedniku društva KUD-a »Kozara«, Mladenu Stakiću.

Predsednica KŠD Predgrad. Jožica Matkovič

Komentarji