Folklorni večer v Velikih Laščah

0

Že peto leto je prvo nedeljo po veliki noči Folklorna skupina Društva podeželske mladine Velike Lašče odprla vrata tamkajšnjega Levstikovega doma obiskovalcem njihove tradicionalne prireditve z naslovom Folklorni večer. Tokrat so na odru poleg gostiteljev nastopili še Folklorna skupina Vidovo iz Stične s spletom plesov Po cesti ido droutari, Umetniki Osnovne šole dr. Ivana Prijatelja iz Sodražice, ki jo sestavljajo učenci šestega razreda, ki so uprizorili otroško mladinsko igro Šivanje, šestčlanska Klapa Gallu pa je zapela več ljudskih pesmi.

Društvo podeželske mladine Velike Lašče sledi svojega dela pušča že od leta 1994 s številnimi dejavnostmi, ki so vezane na življenje na podeželju. Pred osmimi leti so ustanovili folklorno skupino, v kateri je bilo sprva osem plesnih parov, danes pa je v njihovih vrstah eden manj. Imajo pa še dva instrumentalna spremljevalca na harmoniki in violini.

»Lahko bi rekel, da smo skozi leto dejavni na več področjih. Najbolj zavzeto pa v kviz tekmovanju Mladi in kmetijstvo, na katerem sta pred kratkim naši ekipi osvojili drugo in četrto mesto. Radi pripravljamo kmečke igre, obujamo običaje košnje, žetve, ličkanja, martinovanja. Veliko nam pomeni tudi družabnost na predavanjih, izletih, priložnostih dogodkih in seveda v plesni skupini,« je dejal do pred kratkim predsednik društva Jakob Indihar.

(mgć)

Komentarji