Foto&Video: Sebastjan Vovko svetovni podprvak na 26. prvenstvu FCC

0
Sebastjan Vovko (na levi)

Sebastjan Vovko se je tudi letos udeležil svetovnega prvenstva Firefighter combat challenge, ki se je odvijalo v ZDA, natančneje v mestu Louisville v zvezni državi Kentucky. Po uspešni letošnji sezoni, ko je s svojo ekipo S-GARD TEAM v Radovljici podrl evropski rekord v štafeti, je bilo tudi na svetovnem prvenstvu upravičeno pričakovati odlične rezultate. »Letošnje svetovno prvenstvo je bilo najboljše do zdaj. Udeležil sem se ga tretjič zapored. Glede na izjemno uspešno sezono sem si postavil zelo visoke cilje: V posamični kategoriji priti med prvih pet, v štafeti pa med prve tri, oziroma osvojiti naslov svetovnih prvakov,« je povedal Sebastjan. In uspelo mu je! V posamičnem delu tekmovanja v kategoriji nad 40 let je osvojil 2. mesto, prav tako tudi v štafeti. V kategoriji mešani tandem je z Američanko Brittany Hoffman osvojil tretje mesto. Tudi ekipno so osvojili tretje mesto, kar je odličen rezultat, saj so na tem tekmovanju edina ekipa prostovoljnih gasilcev. »Smo edini tekmovalci, ki se z gasilstvom ukvarjamo prostovoljno. Vsi ostali so poklicni gasilci, to je njihova služba.

Poligon, na katerem se tekmuje, je bil v ZDA sprva postavljen kot pogoj za opravljen sprejemni izpit za vse tiste, ki so se želeli pridružiti gasilskim vrstam. Firefighter combat challenge tako ne predstavlja le športnega udejstvovanja, temveč bistveno pripomore tudi k fizični in psihični pripravljenosti gasilcev v primeru požara.

Udeležba na svetovnem prvenstvu predstavlja tudi velik finančni zalogaj, zbiranje sredstev pa izziv. »Velik problem je, da nam Gasilska zveza Slovenije, ne glede na to, da predstavljamo naše gasilstvo v Evropi in svetu, nameni zelo malo ali celo nič sredstev. Stroški so visoki, saj na primer prijavnina za en start ene osebe v kvalifikacijah šteje nekaj manj kot 100 dolarjev, nastopiti pa je potrebno večkrat. Da ne govorimo o nakupu letalskih kart in nastanitvah. Tudi od Gasilske zveze Kočevje ni bilo nobenega odziva. Zato sem iskreno hvaležen vsem sponzorjem, ki so me podprli in omogočili udeležbo na tem tekmovanju. To so: Občina Kočevje, Alen, Boštjan, Vzajemna d.v.z., PGD Stara Cerkev, Samt d.o.o., Melamin d.d., Domkolor d.o.o., Avtomehanika Papež d.o.o., Intersocks d.o.o., AG-inženiring d.o.o., Eldamedo d.o.o., Rotis d.o.o., KUD tattoo pigment Kočevje, Las-Až…«

Komentarji