Foto&Video: V Kočevju položili temeljni kamen nove Yaskawine tovarne

0
Foto: uredništvo

Japonska korporacija Yaskawa, največji svetovni proizvajalec industrijskih robotov, je danes položila temeljni kamen pri snovanju svoje prve evropske tovarne robotov v Evropi, ki jo bodo zgradili v Kočevju.

Dogodka so se med drugim udeležili predsednik vlade dr. Miro Cerar, ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič, veleposlanik Japonske v Sloveniji Keiji Fukuda, predstavniki Inženirske akademije Slovenije, visoki predstavniki Yaskawe Manfred Stern, Bruno Schnekenburger, Masahiro Ogawa ter predstavniki občine Kočevje.

Prvi roboti že v 2018

V Yaskawi napovedujejo, da bodo prvi Motomanovi roboti v Kočevju luč sveta ugledali prihodnje leto, redno proizvodnjo pa naj bi začeli leta 2019. Za potrebe tovarne bodo ustanovili tudi center za robotske raziskave in razvoj, kjer se bo robote razvijalo in prilagajalo potrebam kupcev. Zmogljivost proizvodnje naj bi z začetnih 4.000 robotov letno sčasoma povečali na 6.000 letno. »Nove proizvodne in razvojne zmogljivosti nam omogočajo, da kupcem v Evropi ponudimo najkrajši možni čas dobave in razširimo naše možnosti za ponudbo ekskluzivnih, posebej prilagojenih robotskih rešitev,« je v svojem nagovoru dejal predsednik evropske divizije za robotiko Yaskawa, direktor Yaskawa Europe Bruno Schnekenburger.

Več kot 200 novih delovnih mest

Celotna Yaskawina naložba v omenjeni projekt znaša približno 25 milijonov evrov, vlada pa je odobrila državno pomoč v višini 23 odstotkov naložbene vrednosti, kar znaša okoli 5,6 milijona evrov. Zaposlili naj bi več kot 200 ljudi, predvsem slovenskih strokovnjakov. V korak s potrebami po novem kadru so stopili tudi na Srednji šoli Kočevje, kjer bodo po več kot dvajsetih letih ponovno uvedli program strojnega tehnika.

Slovesnost brez občinskih svetnikov

Kot je pred dogodkom zapisala občinska svetnica Vesna Lisac, svetniki in ostali občani na dogodek niso bili vabljeni. »Menda bo v ožjem krogu, kot da gre za žalovanje. Ne glede na vse smo vseeno bili svetniki tisti, ki smo podprli oprostitev vseh stroškov in podpirali vse aktivnosti v zvezi s tem. In verjetno nas bodo še potrebovali pri nadaljnjih postopkih in ne samo župana,« je še zapisala.

Komentarji