Gaia: Ne zamudimo krompirja

0

Pomembno je, da ne sadimo prezgodaj, le v dovolj toplo zemljo, ko temperatura preseže 8 oC. Prej lahko sadimo le, če bomo nasad prekrili s prekrivno tkanino. V osrednjem delu Slovenije je to običajno v začetku aprila, ko se zunanje temperature dvignejo nad 12 oC in nikakor prej. A letos je zima še posebej pomešala štrene.

Krompir potrebuje dobro pripravljena tla

Krompir je okopavina, ki za svojo rast potrebuje rahla, globoka in rodovitna tla z dovolj organske snovi. Ima plitev koreninski sistem, ki lahko dobro izkoristi hranila le, če so lahko dostopna. Jesensko gnojenje z dobro uležanim hlevskim gnojem krompirju godi, saj z njim dodajamo tudi mikroelemente ter zagotavljamo enakomernejšo oskrbo z vodo in hranili. Za gnojenje spomladi uporabimo 100 % organsko gnojilo v obliki pelet Organik K, ki ima dodan kalij za kakovostno rast krompirja. Pred saditvijo tla globoko zrahljamo, da omogočimo hitro rast in oblikovanje gomoljev pravilnih oblik.

Predpriprava gomoljev

Gomolje krompirja lahko pred saditvijo nakaljujemo, predvsem zgodnje sorte, s čimer povečamo zgodnost za okoli 14 dni. Priporočamo tudi nakaljevanje zelo poznih sort in sort, ki imajo počasno začetno rast.

Gomolje nasujemo v zabojčke v eno, največ dve plasti ter jih zložimo v ne presuh, svetel prostor. Le tako se oblikujejo svetlobni kaliči, ki so dovolj zbiti in trdni, da se ob saditvi ne polomijo. Temperatura nakaljevanja je lahko od 12 do 20 oC. Pri ročni saditvi so kaliči lahko veliki do 2 centimetra.

Ali ste vedeli
Rezanje gomoljev zaradi nevarnosti širjenja bolezni na semenske gomolje odsvetujemo.
Če se vendarle odločite za rezanje debelejših gomoljev, jih prerežite na dva dela pokončno od apikalnega dela do stolonovega dela gomolja. Rezane dele potresite s fungicidom, nož pa po vsakem prerezanem gomolju razkužite v alkoholu. Najprimernejši čas rezanja je vsaj dva tedna pred saditvijo, da se gomolj posuši in se oblikuje nova kožica, lahko pa tudi tik pred saditvijo, vendar le v primeru, ko je zemlja dovolj topla, da gomolji hitro vzkalijo.

Sajenje

Globina sajenja je razdalja med vrhom gomolja in površino tal. Če sadimo plitvo, je debelina plasti tal, ki pokriva gomolje od 0 do 2 cm, pri srednje globokem sajenju od 2 do 5 cm in pri globokem sajenju več kot 5 cm.

Na splošno velja: Čim drobnejši so semenski gomolji, težja kot so tla in višji kot so grebeni, tem plitveje sadimo. Na nagnjenih predelih tla obdelujemo in sadimo krompir prečno na nagib, da preprečimo odtekanje vode in erozijo.

Gostota sajenja

Posebno pri vrtičkarjih opažamo, da sadijo krompir pregosto. Pri normalni debelini 35 do 55 mm sadimo od 3,5 do 5 gomoljev na kvadratni meter, odvisno od pričakovanega števila in debeline gomoljev pri posamezni sorti in od bujnosti rasti. V praksi to pomeni okoli 25 kg semena na 100 m2. Gostota v vrsti je odvisna od medvrstne razdalje, ki naj bo čim večja, vsaj 60 cm pri zgodnjih sortah in 70 cm pri poznih sortah.

Kolobarjenje

Za uspešno pridelovanje krompirja je kakovostna saditev zelo pomembna, ne smemo pa pozabiti na kolobar. Ta mora biti vsaj tri, še bolje pa štirileten, torej da krompir sadimo na isto poljino vsako četrto leto. Le tako se bomo izognili zmanjšanju pridelka, pa tudi zmanjšali nevarnost za pojav bolezni in škodljivcev, posebej še navadne krastavosti in drugih patogenov, ki so prisotni v tleh.

Strokovnjaki agronomi Kluba Gaia

Komentarji