Grobovi – enostavno, a lepo

0

Zasaditve gredic grobov so s premišljenim izborom rastlin in kakovostno izvedbo lahko že ob minimalni oskrbi lepe in urejene vse leto; tudi v jesenskih in zimskih mesecih.

V želji, da bodo gredice grobov lepe vse leto, pri izboru rastlin upoštevajmo rastiščne pogoje in čas, ki ga bomo namenili oskrbi. Na podlagi slednjega se odločimo za sezonsko (zahteva največ časa), trajno (časovno najracionalnejša) ali kombinirano zasaditev.

Zimzelene rastline

Vključitev zimzelenih lesnatih rastlin v zasaditve gredic grobov je odlična izbira, zlasti, če urejate večjo površino, saj boste tako na enostaven način poskrbeli za urejen videz gredice. Zimzelene rastline namreč ne zahtevajo dosti vzdrževanja, dvakrat letno je zaželeno prikrajšati poganjke, s čimer ohranjamo kompaktno rast, želeno velikost ter obliko, zalivanje tu ni potrebno. Zasadimo jih lahko samostojno, čudovito se podajo kot ozadje zasaditvam s trajnicami in drugimi rastlinami. Izbiramo lahko med pušpani, bršljani, drobnolistno panešpljico in drugimi, med iglavci pa so pogosti pritlikavi bor (Pinus mugo), plazeči in grmičasti brini (Juniperus) ter paciprese.

Zimzeleni listavci in pritlikavi iglavci bodo tako popestrili tudi poletne zasaditve, v vsej svoji lepoti pa bodo zasijali predvsem pozimi. Posebej do izraza bodo prišle rastline s plodovi, kot so pernecija (Pernettya sp), skimija (Skimmia sp.) in zelenka (Gaultheria sp.), v kolikor jim bomo namenili mesto v zasaditvi. S čudovitimi rožnatimi ali belimi (pernecija) in rdečimi (skimija, zelenka) jagodami bodo v jesensko – zimskem času zasaditev barvno poživile.

Trave in druge trajnice

Gredice grobov lahko zasadimo tudi s travami (Festuca sp., Imperata sp.), šaši (Carex sp.), hojherami in hermelikami, spomladi cvetočimi bergenijo in telohi, bolj senčne kotičke s praprotmi in nizkimi sortami host, kot obrobo ali pri zasaditvi plitvih gredic pa imamo na voljo številne blazinaste trajnice: netreske (Sempervivum tectorum), homulice (Sedum), ki izmed vseh blazinastih rastlin nudijo najbolj pisan izbor, na pokopališčih pogost je tudi pitomec (Sagina subulata), poznan kot lepo zelen, belo cvetoči mah. Lepa blazinasta rast, cvetovi in izredna skromnost odlikujejo tudi vse sorte timijana, ki bi na grobovih marsikje lahko nadomestil pesek in manj učinkovite enoletnice.

Spremembe s cvetočimi enoletnicami in dvoletnicami

Prednost cvetočih enoletnic in dvoletnic je predvsem v tem, da z njimi med letom poskrbimo za prijetne spremembe na gredicah grobov. Glede na bogat izbor lahko vsako leto izberemo druge, zaželeno in vse pogosteje pa je njihovo združevanje s trajnicami. Pri nas so jeseni na grobovih pogoste krizanteme (ločimo enoletnice, trajnice in polgrme), ki cvetijo v najrazličnejših barvah in se lepo skladajo z okrasnimi travami, jesenskimi astrami in hermelikami, vendar pri zasaditvi ne pretiravajmo. Med cvetočimi dvoletnicami so znane in priljubljene mačehe, ki cvetijo jeseni, dobro prezimijo in nato spomladi, ko se ozračje nekoliko segreje, ponovno bujno zacvetijo; enako velja za orjaško marjetico (Bellis perennis). Krizanteme, mačehe ter jesenska vresa (Calluna vulgaris), slednja je zimzelena rastlina, so najpogostejše in najbarvitejše jesenske lepotice, s katerimi lahko lepo popestrimo gredice grobov.

Spomladi cvetoče čebulnice

Na gredice grobov lahko jeseni med trajnice in ostale rastline posadimo tudi čebulnice, ki nas bodo spomladi razveselile s cvetovi. Izbiramo lahko med nižjimi žafrani, hrušicami, jaricami in zvončki ter višjimi narcisami, tulipani in hijacintami. Sadimo jih posamično ali po več skupaj, odvisno od želenega učinka, izbor in umestitev pa višinsko in barvno uskladimo z ostalo zasaditvijo. Sadimo jih zgodaj jeseni, da se do zime dobro ukoreninijo.

Ubrana celovitost gredice

Pri izbiri in kombiniranju različnih rastlin bodimo z vidika izgleda pozorni na to, da bodo gredice grobov ustvarjale vtis ubrane celovitosti, in se tako izogibajmo zasaditvam rastlin s povsem nasprotnimi značilnostmi ter ustvarjanju kričečih raznobarvnih zasaditev. Raje se držimo pravila ‘manj je več’ in se odločimo za eno barvo ali pa izbirajmo med sosednjimi barvami v barvnem krogu, komplementarne barvne poudarke uporabljajmo premišljeno in v manjšem obsegu.

Kako vzdržujemo

Ob zasajanju je priporočljivo uporabiti kakovostno plantella zemljo za grobove, da bodo rastline dobro uspevale, saj jo sestavljajo najboljše huminske šote, ki omogočijo dobro zadrževanje vode in ukoreninjenost sadik. Je rahle strukture in ne pušča madežev na kamnu. Površino okoli rastlin lahko zastremo z lubjem ali s sekanci, da preprečimo rast plevelov. Rastline po potrebi dognojujemo z raztopljenim plantella specialnim gnojilom za okrasne rastline in s tem zalivamo. Predvsem enoletnice, lesnate rastline oblikujemo z rezjo, sicer pa kot omenjeno izbor rastlin prilagodimo rastišču in času, ki ga imamo na voljo ter si tako zagotovimo, da z vzdrževanjem ne bomo imeli posebnega dela.

Komentarji