Humanitarno medicinska odprava Uganda 2013

0

Ugando, ekvatorialno državo v centralni Afriki,  zaradi njene naravne lepote in edinstvenosti pogosto imenujejo biser Afrike. V tem čudovitem okolju pa so domačini pogosto prikrajšani za to, kar se nam zdi samoumevno – osnovno zdravstveno oskrbo, do katere ima dostop le polovica prebivalcev.

Ugando, ekvatorialno državo v centralni Afriki,  zaradi njene naravne lepote in edinstvenosti pogosto imenujejo biser Afrike. V tem čudovitem okolju pa so domačini pogosto prikrajšani za to, kar se nam zdi samoumevno – osnovno zdravstveno oskrbo, do katere ima dostop le polovica prebivalcev. Poleg zahodnemu svetu poznanih bolezni, so prebivalci Ugande izpostavljeni številnim tropskim okužbam in boleznimi, ki jih v razvitem svetu ne poznamo več. Glavni vzroki smrti v Ugandi so AIDS, tuberkuloza in malarija; obolevnost za slednjo je v Ugandi najvišja na svetu. V okolju brez kanalizacije, vodovodnega in električnega omrežja, so pogoste tudi okužbe dihal in črevesja, poškodbe in dehidracije. Vsak peti otrok v Ugandi trpi zaradi podhranjenosti.

Člani odprave (Kočevar Peter Kordiš – levo spodaj)

Namen naše odprave, ki jo sestavljamo absolventi medicine in študentka dentalne medicine, je zagotoviti osnovno zdravstveno oskrbo domačinom v vasi Bufuka ob jezeru Bunyonyi. Na jugozahod Ugande se avgusta podajamo za tri mesece, kjer bomo prebivalcem nudili ambulantno oskrbo, vključno s preprostimi kirurškimi posegi in promocijo zdravja. Organizirali bomo sistematske preglede otrok, vse tamkajšnje prebivalce pa bomo osveščali in izobraževali o preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni, o ustrezni higieni in prehrani. Poleg dela v ambulanti bomo obiskovali oddaljene vasi in nudili oskrbo bolnikom, ki do zdravnika niso zmožni priti.

 

Arhiv prejšnjih odprav v Ugando

Odpravo organiziramo pod okriljem Sekcije za tropsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani s podporo Medicinske fakultete v Ljubljani in Ministrstva za zdravje RS. Ker smo odvisni le od dobrodelnih prispevkov donatorjev, bomo hvaležni tudi vaše pomoči. Pošljite SMS na številko 1919 s ključno besedo »uganda2013« in s tem prispevajte 1€ k ciljem naše odprave (cena velja za uporabnike Simobila in Mobitela). Že vnaprej se vam iskreno zahvaljujemo!

Za dodatne informacije o odpravi, nakazilu dobrodelnih prispevkov na transakcijski račun in svežih novicah s priprav obiščite našo spletno stran www.uganda2013.si ali nas poiščite na Facebooku (Uganda 2013). Kar se da ažurno se bomo na omenjenih medijih oglašali tudi iz Afrike.

Peter Kordiš

Komentarji