Intervju: ginekolog Bojan Grulović

0

Bojan Grulović je svojo pot do ginekološkega poklica začel na Medicinski fakulteti v Zagrebu. Leta 2007 je opravil specializacijo iz ginekologije in porodništva na Ginekološki kliniki v Ljubljani, kjer je čez 7 let pa je končal doktorski podiplomski študij iz biomedicine in pridobil znanstveni naslov doktor znanosti. 15 let je bil zaposlen na oddelku za ginekologijo in porodništvo v SB Brežice, kjer se je poleg rednega dela iz ginekologije in porodništva ukvarjal tudi s klasično in laparoskopsko ginekološko kirurgijo, lani pa je odprl zasebno ambulanto, v kateri se poleg splošne ginekologije ukvarja še s sodobno ultrazvočno diagnostiko in vodenjem nosečnic, žensk v rodnem obdobju in menopavzi, odkrivanjem rakavih obolenj na rodilih in prsih ter z minimalno invazivno ginekološko kirurgijo. Pomagata mu diplomirana medicinska sestra Klavdija Vogrin in srednja medicinska sestra Tatjana Grahek. Kot asistent na Katedri za ginekologijo in porodništvo tudi aktivno sodeluje v izobraževanju študentov Medicinske fakultete v Ljubljani. Energijo za delo mu je vlivala želja po znanju in občasna potovanja, danes pa sta to vlogo prevzela njegova otroka, Filip in Lara.

Kaj vas je pritegnilo, da ste izbrali ravno ginekologijo?
Moja mami je izjemna ženska, prav tako sem se poročil z resnično damo, imam zadovoljstvo in odgovornost pri sodelovanju v dogodkih, zaradi katerih se ženska čuti posebno in del njihovega življenja – spolno in reproduktivno zdravje. Medtem ko moški pogosto trdijo, da jim ni “nič”, tudi če imajo zdravstveni problem, ženske preprosto rečejo, kakšne simptome imajo in kaj trpijo. Zato se jih lažje zdravi. To je velika čast zame.

Česa vas je bilo na začetku najbolj strah? Vam je bilo sprva kaj neprijetno?
Tudi zdravniki so le ljudje. Včasih delamo napake pri delu, najpogosteje na samem začetku kariere. Po drugi strani, takrat imamo največ energije, da popravimo situacijo, čeprav nimamo izkušenj. Skoraj ni zdravnika, ki ne bi spregledal kakšne resne bolezni, ki bi jo lahko pravočasno diagnosticirali. Kljub temu zaradi strahu pred napakami prevelika vnema pri pošiljanju pacienta na preiskave ni opravičljiva. Spoštljiv in zaupljiv odnos med zdravnikom in žensko je ključnega pomena, saj bo tako tudi zdravljenje hitrejše in uspešnejše. Zdravnik pa se zaveda, da je žensko zdravje njegova glavna skrb. Z vseživljenjskim izobraževanjem in priučenimi metodami usklajevanja delovnega in privatnega življenja je delo ginekologa izredno lepo.

Kaj vas je pripravilo do tega, da ste odprli svojo ginekološko ambulanto?

Vsak začetek je težak, razmisliti moraš o tem kako zagotoviti zadostno število zadovoljnih pacientk. Vložiti moraš dodaten trud, čas in materialne stroške pri usposabljanju, sledenju najnovejšim dosežkom. Po drugi strani, imeli boste večji nadzor nad svojim lastnim življenjem. Delo je lažje organizirano in lahko posvetiš več časa ženski in prisluhneš njenim težavam.

Ali mislite, da je ginekologija oziroma ginekološki pregled še vedno tabu?
Število žensk, ki trpijo zaradi ginekoloških težav, je veliko večje kot število tistih, ki se obračajo na pomoč v ginekološko ordinacijo. Čeprav je intimno zdravje zelo pomembno za splošno psihofizično stanje ženske, so nekateri ginekološki problemi danes tabu, o katerih se nerado govori. V zadnjem desetletju je prišlo do tega, da ženske veliko več pozornost namenijo zunanjem videzu in pogosto pozabljajo na zdravo intimno oskrbo. Namreč, intimna higiena, kot navajajo strokovnjaki, je v veliki meri marginalizirana ali nepravilna, kar lahko sproži številne zdravstvene zaplete. Statistike kažejo, da je povečanje žensk s patologijo na materničnem vratu in sterilnostjo povezano z neustreznim intimnim zdravjem.

Bližajo se toplejši meseci in s tem tudi več okužb in vnetij nožnice. Ali lahko kako preventivno ukrepamo?
V nožnici, pa tudi v ustih ali črevesju veliko mikroorganizmov živi v ravnovesju, tako med seboj kot z gostiteljem in prispevajo k vzdrževanju fiziološkega kislega medija (nizka pH vrednost). Ta biološka skupnost se imenuje vaginalna flora. Naše babice in prababice verjetno niso vedele, da kislinsko vaginalno okolje spodbuja rast zdravih vaginalnih mikroorganizmov in ovira rast patogenih, ampak so verjele, da izpiranje nožnice z vodo v katero je dodan kis, pomaga odpraviti vaginalne težave.
Ustrezno vzdrževanje intimne higiene je pomembno za boj proti vaginalnim okužbam. Intimne higiene ne sme biti ne preveč ne premalo. Spolni organi niso umazani in jih ni treba zdraviti s prekomernimi antiseptičnimi sredstvi, kremami, ker uničujejo vaginalno floro, naravno obrambno pregrado in odpirajo pot k okužbam. Dovolj je, da dnevno operete svoje spolovilo z vodo in uporabite ustrezno tekoče milo z nizkim pH. Ženske se običajno zmotijo pri izbiri napačnih preparatov za intimno higieno, saj običajno uporabljajo milo ali gel za tuširanje intimnih regij. Naravna kislost vagine je s tem motena, kar lahko povzroči nastanek škodljivih mikroorganizmov in okužbo nožnice in mehurja.
Priporočam, da vsaka ženska od zgodnjega otroštva do pozne starosti enkrat letno opravi ginekološki pregled, skrbi za preventivno oskrbo in redno zamenjavo vložkov ali tamponov ob menstruaciji. Ne pretiravajte z ozkimi oblačili, izberite spodnje perilo iz naravnih materialov in se odgovorno obnašajte v spolnem življenju.

Kako dojemate napredek v tehnologiji na vašem področju dela? Kakšne prednosti oziroma izboljšave nudijo?
Denimo, sodobni ultrazvok je namenjen spremljanju nosečnic in razvoju njihovega otroka, s ciljem zgodnjega odkrivanja nepravilnosti v razvoju ploda. Z ultrazvokom lažje pregledamo okostje in notranje organe. Posebej srce ploda in možganske strukture je moč natančneje opredeliti kot zdrave oziroma bolezenske. Ob pregledu določimo spol otroka in si ogledamo plodov profil in lička, tudi obrazne napake, kot so zajčja ustnica. V napredni, štiridimenzionalni ultrazvočni tehniki pa vidimo ”živo” sliko otroka, torej sliko v realnem času, vključno z mimiko obraza. Med pregledom opazujemo, kako se plod premika, kakšne obrazne geste je sposoben narediti, denimo prvi nasmeh, kremženje, zehanje, pitje, odpiranje oči. Čustva, ki se začnejo oblikovati pri pogledu na obraz še nerojenega otročička in njegove mamice, so neponovljiva. Najboljši čas za pregled je okoli 25. tedna.

Ponujate tudi visoko specialistične storitve. Ali lahko kakšno najpomembnejšo ali najpogostejšo opišete?
Poznamo več vrst urinske inkontinence. Najpogostejša je stresna inkontinenca, za katero je značilno uhajanje vode ob povečanem pritisku v trebuhu (težje fizično delo, kašljanje, kihanje, športna aktivnost). Vzrok je popuščanje delovanja struktur medeničnega dna. Lasersko zdravljenje tega je primerno za ženske z blago do zmerno stresno urinsko inkontinenco in deloma pri tistih z mešano. Odpravlja tudi težave zaradi povečane ohlapnosti nožnice. Laserska svetloba s toplotnim učinkom povzroči krčenje kolagenskih vlaken v sprednji steni nožnice. Zato se spremeni elastičnost tkiv nožnice in urogenitalne prepone. Poenostavljeno povedano, organom, ki so bili prej povešeni, vrnemo prvotno anatomsko lego in s tem kontinenco.

Kakšna je razlika med mamografijo in ultrazvokom dojk?
Ultrazvok dojk je ne invazivna in neboleča ultrazvočna preiskava, s katero ugotavljamo morebitne rakave in druge spremembe v tkivu dojk in se uporablja kot samostojna preiskava pri ženskah do 50. leta starosti ali kot dodatek k mamografiji. Med preiskavo ni ionizirajočega žarčenja in jo lahko ponavljamo neomejeno, primerna pa je tudi za nosečnice. Dodatna prednost ultrazvočne metode je razlikovanje določenih sprememb od žleznega tkiva, česar nam mamografija ob gosti strukturi dojke ne omogoči. Ultrazvok je odlična metoda za prikaz pazdušnih bezgavk, zelo dobro pa pokaže tudi vsebino večjih mlečnih vodov, kar nam pomaga tudi pri opredelitvi težav z izcedkom iz bradavice. Prednost ultrazvoka dojk je, da z ultrazvokom lahko opredelimo tipljive zatrdline v dojkah, saj je dobro vidna razlika med s tekočino napolnjeno cisto in čvrstim tumorjem, punkcija pa za opredelitev zatrdline ni potrebna.

Zakaj naj se odločim prav za vašo ambulanto? Katere so vaše prednosti, ki vas razlikujejo od drugih, podobnih ambulant?
Naša ambulanta se posveča zdravju in ponuja ženskam celovito individualno oskrbo, prijateljsko vzdušje in okolje. Sodobno in učinkovito zdravljenje je v oskrbi izkušenega ginekologa, diplomirane in srednje medicinske sestre. Naša vizija so visokokakovostne storitve, hitra dostopnost, krajše čakalne dobe vsem uporabnicam ter zagotavljanje zasebnosti in skrivnosti. V današnjem času, ko smo vsi obremenjeni in nam primanjkuje časa je izredno pomembno, da bodoča nosečnica, ženska v reproduktivnem ali pomenopavzalnem obdobju dobi na enem mestu kompletno obdelavo in ravno v tem vidim našo ordinacijo v ospredju, saj vse to zagotavljamo. V izhodišču je uporabnica naših storitev kot posameznik.

N.Š.

Komentarji