Intervju: Leon Oberstar – MasterChef Slovenija

0
Foto: POP TV

Kuharska oddaja MasterChef ima korenine že v letu 1990, ko so prvi deli »šova« zapolnjevali večerni program na britanskem BBC-ju. Iz leta v leto se je oddaja spreminjala ter tako počasi a vztrajno dosegala visoko »gledljiv« format in danes skorajda ni države, kjer je televizijske hiše ne bi umestile na spored. In tudi Slovenija ni izjema. Vsak četrtek in petek zvečer lahko namreč na komercialni televiziji POP TV spremljamo že četrto sezono slovenskega MasterChefa, kjer se tekmovalci (vsi ljubiteljski kuharji) pod budnim očesom tričlanske žirije med seboj merijo v raznih kuharskih nalogah. Eden izmed tekmovalcev je tudi 24-letni Leon Oberstar, diplomirani anglist iz Kočevja. Zase pravi, da poleg ustvarjanja v kuhanju njegov prosti čas zapolnjuje še branje in igranje računalniških iger, zanimata pa ga tudi znanost in umetnost.

Z Leonom smo se pogovarjali o njegovih kuharskih začetkih, ljubih in neljubih jedeh ter se malo dotaknili tudi MasterChefovskih izkušenj.

Kdo misliš, da je v tebi vzbudil strast do kuhanja?

Foto: POP TV

Pri nas doma smo vedno kuhali, najbolj strasten kuhar v družini je zagotovo moja stara mama Mara iz Koprivnika, od nje bi se strasti do kuhanja verjetno navzel prav vsak! Nadalje je mojo kuharsko strast podžgala želja po raziskovanju klasičnih in sodobnih kuharskih tehnik, še posebej v slaščičarstvu.

Kaj si prvič skuhal in kdaj?

Tega se ravno ne spomnim, verjetno kakšna jajca na oko, tam nekje v tretjem razredu. Kuharije sem se lotil tudi v osnovni šoli, kjer sem pri Andrejki Topič obiskoval izbirni predmet o sodobni pripravi hrane.

Misliš, da gre pri kuhanju za naravni talent ali bolj zagovarjaš rek »vaja dela mojstra«?

Pri zaznavanju okusov in tega »kaj gre dobro skupaj« je zagotovo tudi nekaj naravnega talenta in smisla. Sam sem se o kuhanju skoraj največ naučil iz knjig, veliko jih je dostopnih tudi v kočevski knjižnici.

Kaj je najbolj nenavadna hrana, ki si jo poskusil?

Ni prav neke zelo nenavadne hrane, ki bi jo kdaj jedel. Sem pa velik navdušenec nad novimi kuharskimi okusi, tako da se mogoče kaj ne zdi tako nenavadno. V MasterChefu sem se recimo prvič srečal s prepelico.

Foto: POP TV

Katere hrane ne maraš?

Načeloma ne maram drobovine, še posebej ogabni se mi zdijo vampi, ki jih ne maram že od otroštva. Vseeno pa me to ni odvrnilo od priprave teh sestavin, zato sem se v MasterChefu enkrat uspešno spoprijel z jetri.

Ali obstaja kakšna jed, ki ti nikakor ne uspe?

Običajno delam po receptu in če temu sledim, zadeva uspe. V bistvu se mi že dlje časa najtežji zalogaj zdijo makroni, vedar tudi te zadnje čase že kar dobro obvladam.

Od kod ideja, da si se prijavil v kuharsko oddajo MasterChef?

MasterChef spremljam že od kar je prišel na slovenske zaslone in že nekaj časa me je mikalo, da bi se prijavil. Doma tudi veliko kuham in še posebej rad pečem sladice, pa sem se odločil, da svoje znanje nadgradim in se prijavim. Prav tako me veseli delo na televiziji.

Česa si se potem, ko si bil izbran v oddajo, najbolj »bal«?

Definitivno sem se najbolj bal, da bi iz oddaje izpadel prvi in si tako naredil »bruko«. Vendar temu ni bilo tako, zato mi je kmalu odleglo.

Se bolje znajdeš pri skupinskem ali individualnem kuhanju?

Pred MasterChefom sem vedno trdil, da raje kuham sam, saj mi je tako lažje. Svoje mnenje sem spremenil, ko sem moral namesto v paru sam dve uri peči krofe z angino (smeh).

Bi glede svojega nastopa v oddaji, kot jo vidiš sedaj na televiziji, kaj naredil drugače?

Glede nastopa ne bi ničesar spremenil. Nekateri gledalci in celo sotekmovalci mi marsikaj očitajo, a jaz ostajam zvest samemu sebi. Med tekmovanjem sem vedno stremel k temu, da ostajam iskren in povem vse, kar mi leži na duši. Tako kot sem bil kritičen do drugih sem vedno tudi do sebe.

Foto: POP TV

S kom si se v šovu najbolje ujel in s kom niti ne?

Najbolj sem se ujel z Anno Tio Paynich. Najina skupna energija je bila res nekaj posebnega, zato sva se med snemanjem zelo zabavala. Prav tako sem dober prijatelj postal z Aljo Viryent in Borisom Cesarjem. Lažje bi verjetno povedal s kom se nisem ujel… moram reči, da smo imeli v letošnji sezoni glede tega kar nekaj drame, ki je včasih zakrila samo bistvo tekmovanja – kuhanje. Skozi tekmovanje opažam, da ima veliko ljudi še vedno težave s sprejemanjem drugačnosti, zaradi česar sem bil v zadnjem času na socialnih omrežjih deležen kar nekaj žalitev in sovražnega govora. S tem se spopadam tako, da si ponavljam all press is good press (smeh).

Sedaj, ko je vse že mimo… bi se ponovno prijavil na MasterChef?

Izkušnje, ki sem jo doživel v MasterChefu ne bi zamenjal za nič na svetu, pa čeprav je bilo včasih zelo naporno. Zagotovo bi se še enkrat prijavil!

Si se skozi to izkušnjo naučil kaj novega o sebi?

Ja, da znam kaj shukati še bolje kot sem mislil. Sicer pa se že dobro poznam.

N. Š.