Intervju: Vid Valič

0
foto: Marko Delbello Ocepek

Stand up komik Vid Valič s svojo prvo avtorsko predstavo Tvoj bodoči bivši mož osvaja Slovenijo. V njej se na šaljiv način dotika odnosov med moškim in žensko ter pove tudi kakšno prigodo iz svojega ljubezenskega življenja. V Kočevju je gostoval 9. novembra v dvakrat razprodani dvorani KCK. Z njim smo strnili vtise po predstavi, zaupal pa nam je tudi svoj recept za srečno zvezo.

Vid, za začetek ti moram priznati, da nikoli nisem bila ljubiteljica stand-upa, a me je tvoja predstava nasmejala do solz.

To je lepo slišati! Humor je precej individualna stvar. Kar deluje za enega, ni nujno, da bo tudi za drugega. Je pa res, da je v tej predstavi toliko »masiranja«, da gledalca potegnem v svoj svet, da se smeh vzdržuje skozi celotno predstavo. V dvorani se ustvari neka posebna kolektivna energija.

Kakšni so tvoji vtisi po današnji predstavi in kaj meniš o kočevskem občinstvu?

Kot prvo moram izpostaviti, da je dvorana super! Da je to nekdanji kino se niti ne pozna, ker so ga zelo dobro preuredili. Kino dvorane so navadno »gluhe«, požrejo odziv občinstva. V KCK pa odziv kar butne vate in zato mi je super. Tudi publika je bila super. Pri prvi predstavi sem sicer imel nekaj težav dobiti par, ki bi prišel na oder, očitno so bili malce zadržani. Pri drugi predstavi pa tega problema ni bilo.

Če se ne motim, to ni tvoj prvi obisk Kočevja?

Če štejem današnji dve predstavi, sem v KCK nastopal trikrat. Prvič je bilo na otvoritvi leta 2015. Že takrat mi je bila dvorana zelo všeč in ko sem iskal prostor za predstavo, sem se takoj spomnil nanjo.

Kar nekaj ljudi je potožilo, da so ostali brez kart, saj sta bila oba termina razprodana. Razmišljaš, da bi nastopil ponovno?

Prva je bila razprodana v treh, štirih dneh, kar se mi zdi super, razprodana je bila tudi druga, kar pomeni, da je veliko zanimanja in zato razmišljam, da bi jo ponovil. Kočevje mi je všeč. Meni se zdite kot nekakšni uporniki, v stilu »mi se ne pustimo j…«. Spoznal sem tudi vašega župana, ki res veliko vlaga v kulturo. Lahko, da je še vedno lažnivi, kradljivi tat (smeh), a dela dobro za kulturo in to mi je všeč. Edino, kar sem o njem slišal slabega, je to, da je politik. (smeh)

V predstavo si vključil kar nekaj zanimivih anekdot. Omenjaš prijatelja Mirzo, vajino izkušnjo na Tajskem ter nekaj prigod z bivšimi puncami. Ali te zgodbe temeljijo na resničnih dogodkih?

To so osebne zgodbe in so resnične. Tudi Mirza. Poznava se že od sedemnajstega leta. Vmes sva šla za dve leti narazen (smeh), ampak prijateljujeva že dolgo časa. Tudi zgodbe v zvezi z bivšimi puncami so resnične. To, da se mi zgodijo takšne stvari, je res sreča., glede na to, da sem komik in jih potem lahko uporabim v svojih predstavah.

Zakaj je Vid Valič še vedno samski?

Kdo pa pravi, da sem samski?

No super, potem sva to razčistila, ali pa tudi ne. Si ali nisi? (smeh)

Moraš priti na predstavo, pa boš izvedela! (smeh) No, ti si na njej že bila, ampak za druge pa: Pridite na predstavo!

Ali se dojemaš kot dovolj kompetentno osebo, da ostalim pridigaš o odnosih?

Zdaj, ko si videla predstavo, ali lahko rečeš, da pridigam o odnosih?

Ne.

Hvala! (smeh) Nočem pridigati o odnosih, to ni moj namen. Predstava govori o mojih razmišljanjih in o tem, kako jaz vidim odnos. Sicer smo pa po treh pivih vsi kompetentni, da pridigamo o odnosih. (smeh)

Zelo si nas presenetil s svojim pogledom ter odnosom do žensk. Mislim, da je med ljudmi veljal predsodek, da je v tebi malo šovinista.

Mislim, da je tak vtis posledica tistega, kar pišejo mediji: zaželen samec, zasprisežen samec in tako dalje. Jaz nikoli nisem nič zaprisegel. Ni bilo nikakršnega obreda, nihče me ni poklical gor in rekel: »Daj roko na Biblijo!« Je pa res, da se včasih rad pohecam. Mislim, da si tak vtis na podlagi medijev ljudje ustvarijo sami. Vsi radi predalčkamo. To je čisto človeško in v tem ne vidim nič slabega. Neumno pa se mi zdi klevetanje, ko nekdo čisto prepričano in suvereno govori o človeku, ki ga niti ne pozna.

Če se vrneva k predstavi: V bistvu je vse v njej resnica, svoja razmišljanja in dogodke si enostavno prenesel na oder.

Prav zato mi je bil stand up všeč že od začetka. Ko sem prvič videl Robina Williamsa, me je totalno navdušil. Stand up komiki govorijo o svojih idejah, razmišljanjih, anekdotah in jih zapakirajo tako, da ljudje pokajo od smeha. V bistvu gre za to, da znaš popolnim neznancem povedati zgodbo, kot bi jo povedal svojim prijateljem, na način, da jim je všeč, se s tabo poistovetijo in se nasmejijo.

Tokrat veliko govoriš o zelo intimnih stvareh.

V bistvu je ta predstava moja najbolj intimna do sedaj. Tudi pri Udar po moško (predstava, ki sta jo izvedla skupaj z Denisom Avdićem, op.a.) nisem toliko govoril o seksu kot sedaj. Tako da lahko rečem, da sem malce razkril svoje življenje.

Kako se počutiš ob tem?

Ni hudega. (smeh) Ne vem, zakaj tega nisem naredil že prej. Mislil sem, da ljudje tega ne želijo poslušati, pa zdaj vidim, da ni res. Menim, da na nekem nivoju lahko še vedno govoriš o intimnih stvareh, od tega, kako boš to povedal, pa je odvisen odziv gledalcev.

Dotakniva se še malce odnosov. V predstavi poveš, da bi se rad poročil. Kako bi odreagiral, če bi punca zasnubila tebe?

Bil bi navdušen. Všeč so mi močne, emancipirane ženske, takšne, ki pokažejo, da imajo jajčnike. Vsekakor nimam težav s tem, kdo bi moral narediti kak korak.

Prav močne, emancipirane ženske moški večkrat označujejo kot možače.

Mislim, da gre za stereotipiziranje, za izgovore šovinistov, moških, ki svoje moči ne znajo najti drugje kot v mišicah. Jaz poznam mnogo močnih in odločnih žensk, ki so zelo ženstvene.

Od žensk pogosto slišim, da se njihovi možje po poroki spremenijo in se za odnos ne trudijo več. Zakaj misliš, da je tako?

O tem sicer težko govorim glede na to, da še nisem poročen. Verjetno do tega pride, ker ljudje mislijo, da so partnerja že osvojili in se zanj ni več potrebno truditi. Odnosa ne moreš jemati tako zlahka, ker je živa stvar. Ne moreš ga pospraviti v predal ali vložiti v kozarec, napol konzervirati in pričakovati, da bo čez dvajset let nepokvarjen. Poleg tega je pomemben faktor komunikacija. Ljudje si včasih mislimo, da mora naš partner kar vse vedeti, pa ni tako. Zanimiva mi je tudi floskula iz romantičnih komedij, da se velikokrat zaljubimo v ideal, oziroma potencial tega, kar bi določena oseba lahko bila. V resnici pa ta oseba to nikoli ni bila in vprašanje, če sploh kdaj bo. Mislim, da je za uspešnost odnosa zelo pomembno, ali si čustveno zrel ali ne.

Kakšen je po tvojem recept za srečno zvezo?

Zvezo je potrebno obravnavati kot živo stvar, ki se nenehno spreminja in v kateri moraš biti konstantno prisoten. Enako, kot če imaš otroke ali psa, za katerega je potrebno skrbeti. Čim manj rutine, veliko komunikacije in veliko seksa. Kot pravim: Prepir se v postelji zgliha. Razen če se kregaš s starši. (smeh)

Eva Moric

Komentarji