Intervju z bobnarjem Dorianom Grandom

0

Najbolj vroča slovenska pop zasedba s številnimi koncerti po Sloveniji predstavlja svoj prvenec Muff, ki je izšel lani novembra. Skupina že od vsega začetka niza hit za hitom in osvaja naša srca.

Najbolj vroča slovenska pop zasedba s številnimi koncerti po Sloveniji predstavlja svoj prvenec Muff, ki je izšel lani novembra. Skupina že od vsega začetka niza hit za hitom in osvaja naša srca.

Muff je kot sonce. Z glasbo odstira oblake, da nas ogreje. Če dežuje, prinaša mavrico. Še sam dež je lahko. Njene pesmi božajo dušo. Mehko kot kapljice z neba, ki se nežno dotaknejo kože.

Zgodbo s srcem pripoveduje bobnar skupine ‒ Kočevar Dorian Granda.

 

Katarina Turkovič

 

Pregovorno najbolj muhast mesec v letu vašim oboževalcem prinaša številne koncerte. Kakšni so vtisi z velikega koncerta z gosti v Cvetličarni?

Koncert je bil izjemno uspešen, kljub temu da je dan pred koncertom naš klaviaturist Miha Gorše kar hudo zbolel in smo mislili, da ga bomo morali celo odpovedati. Anže Vrabec je zasedel njegovo mesto in koncert odigral perfektno, tako da smo si na koncu vsi skupaj oddahnili. Publika je bila naš šesti član, zares izjemna, z nami je prepevala pesmi in vsi skupaj smo zelo uživali.

Uresničila se vam je želja, da sodelujete z glasbenikoma, ki ju zelo cenite. Koncert sta obogatila Vlado Kreslin in Tomislav Jovanovič – Tokac. Kakšno je bilo vzdušje na odru in pod njim?

Oba sta veliki imeni na slovenski glasbeni sceni in ju zelo spoštujemo ter cenimo. Vlado je zelo sproščen in zabaven, na vaji in koncertu nas je dvignil s svojo mladostno energijo in energičnim nastopom. Tokac pa je s svojim izjemnim vokalom očaral celotno Cvetličarno. Skupaj smo zaigrali Dan D-jevo pesem Magično.

 

Se vam v prihodnje obeta sodelovanje z njima s kakšnim novim projektom?

Morda v prihodnosti, zakaj pa ne. Trenutno pa bolj težko, saj smo vsi kar zasedeni. Mi imamo veliko koncertov, prav tako Vlado, Dan D pa so ravno izdali nov album, ki ga bodo v prihodnje promovirali na koncertih po Sloveniji. Če se bo ponudila priložnost, pa zagotovo, saj smo v Cvetličarni videli, da se skupaj zelo dobro ujamemo.

   Foto: Žiga Mihelčič

Pesem Naj Sije, po podatkih Zavoda IPF največkrat predvajana skladba leta 2012, vas tudi najbolj predstavlja.

Seveda, s to pesmijo se je naša zgodba v bistvu začela. Širša publika nas je spoznala, skladba pa je postala najbolj predvajana pesem na radijskih postajah v letu 2012. Zgodba pesmi Naj Sije V Očeh je zelo zanimiva, saj je bila v prvi fazi le reklamna špica na televiziji. Kasneje so naročniki izrazili željo po tem, da bi naredili celo pesem, in tako je, kar nekako nepričakovano, nastala največji hit tistega leta.

   

Foto: Žiga Mihelčič                                  Avtor: Muff

Katero pesem z albuma najbolj čutiš in se z njo poistovetiš?

Moja naj skladba je pesem Aha. Besedilo pesmi in glasba se odlično zlijeta v celoto in v takšnih primerih je pesem zame pravi hit. Zelo težko je namreč, da se popolnoma ujameta. Včasih imaš zelo dobro melodijo, pa potem ni prave ideje za besedilo ali obratno.

  Foto: Marko Ocepek

Pesem Nov Dan kaže nov korak pri ustvarjanju. Ena od vaših skupnih lastnosti je prav raziskovanje novih področij ustvarjanja. S to pesmijo sledite svetovnim trendom, a kaj je tisto, kar vas pri tej pesmi dela drugačne, unikatne?

Nov Dan je naš drugi veliki hit, takoj za pesmijo Naj Sije v Očeh. Pesem je bila s strani radijskih postaj izredno dobro sprejeta. Je zelo vesela, pozitivna pesem, poslušalcu zelo hitro zleze pod kožo, saj ima nalezljiv refren. Produkcijsko gledano pa je naš najmodernejši komad. Vsebuje veliko modernih zvokov, ki se trenutno uporabljajo v svetovni glasbeni industriji, predvsem v produkcijskem smislu.

Lani ste se udeležili Eme, slovenskega izbora za pesem Evrovizije, na kateri ste s pesmijo Let Me Be (Myself) zasedli odlično drugo mesto. Sporočilo pesmi prinaša dober nasvet za ta »nori« čas, v katerem živimo ‒ ob poplavi trendov in moralni krizi ohraniti svoj pravi jaz.

Izkušnja z Eme je bila zares fenomenalna. Prijavili smo se povsem neobremenjeni, brez velikih pričakovanj. Želeli smo se le predstaviti gledalcem in poslušalcem, jim ponuditi morda nekaj novega, nekaj neobičajnega, kar v bistvu sporoča tudi naslov pesmi. Glede samega nastopa smo tudi hoteli narediti nekaj drugačnega, tako da smo namesto kompleta bobnov uporabili dva velika bobna, na uvodu pa je Miha igral na klavir, ki je bil brez zgornje plošče, tako da se je videla celotna notranjost klavirja.

Rdeča nit vašega benda sta močen vokal in močna linija. Nekatere pesmi so ob izjemnem vokalu vaše pevke globoko čustvene, druge spet vesele in energične.

Pevka Senida je seveda naš zaščitni znak, prvi obraz benda in brez nje tudi nas ne bi bilo. Je zelo karizmatična oseba. Izjemna vokalistka in perfekcionistka, kar se tiče nastopa in vokala. Na odru vedno daje 120 odstotkov. Sicer pa je zelo preprosta, zabavna in po drugi strani čustvena oseba, kar se začuti tudi v besedilih pesmi in nastopih v živo. Kar se tiče linije, pa je po navadi tako, da najprej naredimo melodijo in potem na podlagi glasbe Senida in Anže postavita vokalne linije. Za naše pesmi je značilno, da imamo v ozadju veliko spremljevalnih vokalov, ki jih uporabljamo tudi pri nastopih v živo, zato imamo na računalniški matrici posnete vokale v različnih linijah.

Prednost vaše skupine je v razlikovanju glasbenih okusov članov, kar daje svežino, odprtost in kakovost. Že ti sam sodeluješ v žanrsko različnih zasedbah in projektih.

To je naša velika prednost, ne glede na to, da skupina obstaja dobra štiri leta. Vsi člani smo si že prej nabirali izkušnje v drugih bendih oziroma projektih, kot recimo s Tinkaro Kovač, Neisho, Omarjem Naberjem, Andražem Hribarjem, zasedbo Zaklonišče prepeva itd. V bistvu smo postali nov bend, ampak bend z izkušnjami z velikih odrov, kar nam je zelo koristilo pri hitrem preboju in vstopu na slovensko glasbeno sceno. Ena od posebnosti je tudi ta, da vsak član doda morda nekaj svojega žanra v celoto. Senida recimo najraje posluša hip-hop in RnB, Tadej jazz in blues, Miha in jaz pop, tako da se vse to prepletanje različnih glasbenih okusov več kot očitno zelo dobro zlije v celoto.

Sinergija med vami in preplet različnih okusov prispevata h kakovosti albuma v tolikšni meri, da ga boste radi slišali sami tudi čez dvajset let. Je tudi to razlog, da žanjete uspeh za uspehom?

Radi ga bomo slišali čez deset, dvajset ali trideset let, ker je izdelek produkt našega umetniškega ustvarjanja, in tako bo tudi z albumi v prihodnje. Veseli nas, da je publika zelo pozitivno sprejela album. S strani kritikov in poznavalcev je bil album označen za kakovosten in moderen izdelek.

Trenutno ste s predstavitvijo albuma polno zasedeni. Kaj pa na odru prinaša poletje?

V aprilu imamo veliko nastopov po Sloveniji in za prvomajske počitnice tudi na festivalu Spring Break v Kanegri na Hrvaškem. Prepričan sem, da bomo tudi v poletnih mesecih precej zasedeni, saj se koncerti pridno vrstijo.

V izboru sodelovanja s tujimi glasbeniki je na vrhu vaše lestvice ime svetovnega formata John Legend, kdo pa je na vrhu tvoje?

Johna Legenda smo omenili bolj za šalo kot zares, če pa bi izbiral sam, bi zagotovo izbral Johna Mayerja. Njegova glasba me najbolj navdušuje in inspirira, je izjemen vokalist, avtor besedil in odličen kitarist. Prava redkost, da je nekdo v vseh segmentih tako imeniten. Sicer je na zadnjih dveh albumih morda malce spremenil zvrst glasbe in so mi zato mogoče bolj pri srcu tisti prejšnji, ampak še vedno upam, da bo naslednja plošča v slogu tistih meni najljubših. 

Dotakniva se še tvoje zgodbe. Retrospektivni pogled kaže na bogato glasbeno pot različnih žanrov, ki te je med drugim pripeljala tudi do sodelovanja s trenutno skupino. Kdaj si se pridružil zasedbi Muff?

Priključil sem se jim v začetku leta 2012. Začetki benda pa segajo v leto 2010, ko so Senida Hajdarpašić (vokal), Tadej Košir (kitara), Grega Robič (bas) in producent Anže Kacafura – »Cazzafura« začeli ustvarjati svojo glasbo in kasneje posneli prvi singel Ti Daješ. Po prvem singlu so prišli na idejo, da bi ustanovili bend. Takrat me je poklical Tadej in mi predstavil projekt ter posnetke osnutkov pesmi. Glasba mi je bila takoj všeč, saj je žanrsko nekako najbolj podobna tisti, ki jo največ poslušam. Tisti čas sem bil ravno član zasedbe The Toronto Drug Bust, katere pevec je Tadejev brat Izak Košir, in od tu tudi povezava in poznanstvo, ki me je pripeljalo do Muff. Kmalu za mano se je bendu pridružil tudi klaviaturist Miha Gorše in bend je dobil polno zasedbo, s katero še danes nastopamo.

Sodeloval si z vrhunsko ustvarjalko, ki tako v slovenskem kot mednarodnem glasbenem prostoru pušča izjemen pečat, Tinkaro Kovač.

S Tinkaro sem sodeloval dobrih sedem let, v bend pa sem prišel pri rosnih sedemnajstih letih. Zame je bila to izjemna šola in izkušnja, saj igrati v bendu s takšno zvezdo, pri sedemnajstih, res ni mačji kašelj. Ogromno smo igrali po Sloveniji in tudi v Italiji, na velikih odrih. Bilo je zares zabavno in nepozabno. V tem obdobju sem se glasbeno izredno izpopolnil, pridobil veliko izkušenj in znanja.

Z zasedbo The Toronto Drug Bust si začutil tudi utrip velikih festivalov, kot sta Sziget in Exit. Branimir Lokner, legenda glasbenega novinarstva na področju nekdanje Jugoslavije, je vaš debitantski album Enfant Terrible ocenil z 9/10 in dodal, da je album zelo zrel izdelek in prepričljivo avtorsko delo glasbeno vznemirljive zasedbe, ki opozarja na pojav nečesa novega.

The Toronto Drug Bust je solo projekt Izaka Koširja, ki je, kot sem že omenil, Tadejev brat. Zbral je ekipo glasbenikov in prijateljev ter v studiu posnel nekaj svojih pesmi, skupaj z Ramijem Helinom iz Finske. V bend so me povabili, ko je bil album že izdan in ga je bilo treba predstaviti publiki. Všeč mi je bil Izakov način dojemanja glasbe. Je velik oboževalec novejše indie rock scene in Rolling Stonesov. S to zasedbo smo igrali na številnih tujih festivalih in na istem odru stali z zvezdniki svetovnega formata, kot so The Roots, Guns N’ Roses, The Kooks, Editors …

Album Enfant Terrible je bil zelo dobro sprejet s strani kritikov, prejeli smo tudi Somojo, nagrado za najboljši alternativni bend leta (2010), kar nam je zagotovo koristilo pri promociji in je potrditev, da je projekt obetaven. Kasneje smo izdali tudi Refixxe album, na katerem je bilo nekaj skladb s plošče, ki so bile žanrsko spremenjene v bolj plesne ritme s strani različnih DJ-ev in producentov. Izak sedaj pripravlja material za drugo ploščo, in videli bomo, kako naprej. Trenutno sem z mislimi povsem osredotočen na Muff in mislim, da bo pri tem tudi ostalo.

Kakšna je tvoja izkušnja z velikih mednarodnih festivalov?

Neverjetno je biti del festivala, kot sta Sziget ali Exit, kjer je preko dvajset odrov in preko štiristo nastopajočih. Čeprav smo bili morda le kaplja v morju glede na našo prepoznavnost in velikost, smo bili zares deležni velike pozornosti s strani organizatorjev in novinarjev. Ravno tu smo, žal, opažali ogromno razliko v primerjavi s Slovenijo, saj tam mlade, prihajajoče skupine izjemno cenijo in jim ponujajo ogromen prostor za promocijo in dokazovanje. Spomnim se, kako so nas na srbskem radiu v Beogradu pred nastopom na Exit festivalu sprejeli kot pravi fenomen iz Slovenije. Osebno sem bil fasciniran nad srbsko glasbeno sceno, kjer imajo ogromno zelo dobrih mladih bendov, ki preigravajo različne glasbene zvrsti. 

V katera leta segajo tvoji glasbeni začetki? Igral si v domači zasedbi Sell Out, morda že kaj prej?

Moji glasbeni začetki nastopanja v bendu segajo v čas srednje šole, kakšnih 12 let nazaj, ko smo s prijatelji ustanovili bend Behind. To je bilo precej noro obdobje in mislim, da smo bili takrat na šoli kar popularni. Naši koncerti v nočnem klubu Sing Sing mi bodo za vedno ostali v spominu. Kasneje sem se priključil kočevski ska-punk zasedbi Sell Out. Tudi z njimi smo veliko igrali na različnih festivalih po Sloveniji in na Hrvaškem.

Sodeloval si še s številnimi glasbenimi imeni, kot so Andraž Hribar, raperja Zlatko in Doša, vokalna zasedba Vocabella in drugi. Soustvarjal si prireditve, kot sta Gala koncert Radia Ognjišče in Klic dobrote. Združil si moči tudi z Raiven ‒ Saro Briški, pri kateri si sodeloval z glasbo za skladbo Jadra.

Tako je, posneli smo prvi singel z imenom Jadra, jaz sem posnel bobne, v kratkem pa bo izšel tudi drugi singel. Sara je izjemno obetavna pevka z odličnim vokalom in prepričan sem, da boste v prihodnje še veliko slišali o njej, saj se je njena glasbena pot šele dobro začela.

Tvoja strast je tudi šport, predvsem nogomet.

Nogomet je moja velika strast že od malih nog in še vedno se ukvarjam z njim, kolikor mi le dopušča čas. Letos igramo z Nogometnim klubom Kočevje v tretji slovenski nogometni ligi in upam, da nam uspe ostati v njej, saj imamo v zadnjem času malce slabše rezultate.

Dorian čez deset let. Kje in s kom, v glasbenem smislu?

Upam, da se bo naša zgodba z Muff še naprej tako uspešno nadaljevala in, nikoli se ne ve, morda nam celo uspe preboj v tujino, kar so sanje vsakega glasbenika. Nikakor pa se s tem ne obremenjujemo. Gremo raje počasi, korak za korakom.

 

 

Komentarji