Izbrani športniki leta 2015/2016 na OŠ Ob Rinži

0

Dne 1.6.2016 se je sestala komisija v sestavi Branka Rajner (predsednica), Jurij Blažič, Branko Dekleva, Špela Vovko in Tomaž Cokan ter izbrala športnike šole za šolsko leto 2015/2016.

Prispelo je šest predlogov, ki so vsi ustrezali pogojem razpisa oziroma pravilniku, ki je priloga Vzgojnega načrta šole.Za športnico šole je bila letos samo ena kandidatka, predlog pa je bil dobro utemeljen, saj je imela učenka letos bogato bero dosežkov. Športnica leta je postala šahistka Ana Marija Petković.

Učenka je bistveno pripomogla k osvojitvi srebrne ekipne kolajne v državnem šahovskem finalu med dečki do 15 let, saj je bila najboljša tretja deska prvenstva s kar 8 in pol osvojenih od 9 možnih točk, veliko pa je prispevala tudi že v kvalifikacijah (zmaga na regijskem tekmovanju). V ekipi deklic do 12 let je bila druga najboljša na prvi deski, ekipa pa je na državnem prvenstvu osvojila šesto mesto. Na posamičnem državnem prvenstvu je osvojila peto mesto, samo pol točke do osvojitve kolajne. Na obeh mladinskih državnih prvenstvih Šahovske zveze Slovenije, tako v počasnem kakor tudi v pospešenem šahu, je osvojila sedmo mesto. V ekipi Šahovskega društva Kočevje je osvojila naslov kadetske državne prvakinje do 16 let, samostojno pa je zmagala v seriji turnirjev Dolenjske kadetske lige do 12 let, in sicer tako med deklicami kot tudi med dečki.

Športnik leta je postal šahist Sergej Aćimović.Tu je imela komisija več dela, saj so prispeli trije predlogi. Eden izmed preostalih dveh kandidatov je bil Sergejev brat Vasja, tudi šahist, skupaj z Ano Marijo so osvojili že omenjeno srebrno ekipno kolajno, oba pa sta bila uspešna tudi na posamičnih državnih prvenstvih, tako na osnovnošolskem (Kozje) kot tudi na mladinskem ŠZS (Portorož). Prednost za mlajšega brata je bil večji prispevek k ekipni kolajni (8,5 točke od 9), res pa je imel Vasja težje nasprotnike, saj je igral na prvi deski. Vasja je tudi že osvojil naziv športnika leta, Sergej pa je bil letos nominiran že tretjič, izbran pa prvič. Tretji kandidat je bil Jan Križ, ki se je izkazal kot vsestranski športnik, saj je bil nominiran kar za šest različnih športov: v nogometu, košarki, odbojki, rokometu, namiznem tenisu in atletiki. Ker pa so vsi dosežki z regijske ravni, bo moral letošnjo lovoriko prepustiti šahistu.

Športna ekipa leta so postali rokometaši: Nejc Makoter, Vid Belič, Robert Škotnik, Jure Škotnik, Matej Miklič, Amadej Puž, Matic Kramžar, Nejc Pungeršek, Jure Krese, Nejc Kirn in Gal Curl.

Ekipa je po uspešnih bojih na vseh kvalifikacijskih turnirjih osvojila končno šesto mesto v državi. Druga kandidatka za ekipo leta so bili šahisti. Poleg obeh izbranih športnikov leta med posamezniki in kandidata Vasje Aćimovića sta v ekipi sodelovala še Tinkara Lavrič in Alen Rajšel. Pri končni odločitvi je komisija upoštevala, da sta dva člana ekipe, ki sta k osvojitvi drugega mesta v državi prispevala največ, že tako izbrana kot posameznika, saj je šah pravzaprav posamična disciplina, čeprav se tekmuje tudi ekipno, poleg tega pa so vsi člani ekipe že bili športniki šole bodisi posamično bodisi ekipno.

V tabeli so prikazani izbrani športniki zadnjih treh let (pred tem športnikov nekaj let nismo izbirali).

 

Leto

Športnica

Športnik

Ekipa

2013/2014

Patricija Delač (Ju-jitsu)

Vasja Aćimović (šah)

Plesalci

2014/2015

Tita Brus in Gaja Lušin (obe ples)

Timotej Delač (Ju-jitsu in šah)

Plesalci in šahisti

2015/2016

Ana Marija Petković (šah)

Sergej Aćimović (šah)

Rokometaši

 

                                    

 

Tomaž Cokan

Komentarji