Izobraževanje na prostem

0

Projekt Vseživljenjsko učenje je osrednji program EU na področju izobraževanja in usposabljanja, ki je bil ustanovljen za obdobje 2007-2013. V okviru omenjenega projekta delujejo štirje podprogrami (Comenius, Erasmus, Grundtvig in Leonardo da Vinci), namenjeni različnim ravnem in oblikam izobraževanja. (Foto: Alenka Čop)

Projekt Vseživljenjsko učenje je osrednji program EU na področju izobraževanja in usposabljanja, ki je bil ustanovljen za obdobje 2007-2013. V okviru omenjenega projekta delujejo štirje podprogrami (Comenius, Erasmus, Grundtvig in Leonardo da Vinci), namenjeni različnim ravnem in oblikam izobraževanja. Ta so bodisi individualna (udeležijo se jih lahko vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju) ali potekajo kot dvo- ali večstranski projekti med različnimi izobraževalnimi organizacijami. V celoti jih financira EU.

Konec avgusta letos sem se enotedenskega Comenius usposabljanja z naslovom Izobraževanje na prostem (Outdoor Environmental Education – Taking learning outdoors) udeležila tudi sama.V idiličnem okolju okrožja Östergötland se nas je zbralo 29 udeležencev iz desetih evropskih držav, topla dobrodošlica mentorjev pa je ustvarila sproščeno in pozitivno vzdušje, ki nas je spremljalo skozi cel teden. Usposabljanje je potekalo v obliki raznovrstnih delavnic, obiskali smo dve osnovni šoli in z učenci preživeli dan. Časa seveda ni zmanjkalo tudi za zabavo, pogovore o izkušnjah kolegov iz drugih držav ter oglede nekaterih znamenitosti. Teden je prehitro minil, vsi pa smo se s svežimi idejami za poučevanje, z novimi poznanstvi in neverjetno lepimi vtisi s težkim srcem odpravili proti domu.

Za tovrstno izobraževanje sem izvedela že pred leti,  žal mi je le, da sem s prijavo odlašala tako dolgo. Prvi pogled na 15 strani dolg prijavni obrazec oz. prošnjo za sofinanciranje resda ni prijeten, a njegovo izpolnjevanje ni pretirano zapleteno, trud pa več kot poplačan. Morda je še najtežja naloga ta, da v vsej množici izobraževanj najdeš pravega zase. Vse potrebne informacije o omenjenih usposabljanjih najdete na spletni strani agencije CMEPIUS (Program VŽU → Comenius →  Nadaljnja izobraževanja in usposabljanja), za dodatna pojasnila in pomoč pa se lahko obrnete tudi name (moj e-nalov je v uredništvu). Kot rečeno, se omenjeni EU program naslednje leto izteče, zato vsem zainteresiranim svetujem, da razmisljijo o udeležbi – rok za prijavo je namreč že 16. januar 2013.

 

Alenka Čop

Komentarji