Jesen, čas barv, plodov in počitka

0

V času, ko se narava spravlja k počitku in se pripravlja na zimsko spanje, je vedno nekaj pomirjujočega, lepega. Opazovanje naravnih ciklov nam daje občutek minevanja časa in nam vzbuja premislek o smiselnosti bivanja. Smo tudi mi tekom pomladi in poletja dosegli, kar smo načrtovali in bomo sedaj pobirali plodove svojega dela? Delo na sebi je najbolj naporno in zahtevno, saj ni nikogar, ki bi nas preganjal in žugal, razen naše vesti. Zdravje vnemar zapravljamo v mladosti, da bi ga potem na jesen življenja močno pogrešali. A ni treba, da je tako – Društvo Šola zdravja vas vabi, ne glede na leta in kondicijo, da se jim pridružite pri jutranji vadbi. Svoje skupine društvo ima že po celi Sloveniji in je dovolj, da se ozrete po svoji okolici po oranžni barvi s katero širijo dobro voljo in optimizem. Vsakodnevna jutranja vadba dela čudeže, sploh pa, če ste vztrajni in vam tudi megla, dež in mraz ne morejo do živega. Usposobljene vaditeljice vas bodo spremljale tekom celega leta in vas navduševale nad vajami 1000 gibov, ki jih je zasnoval dr. Nikolay Grishin in so namenjene raztegovanju, izboljšanju ravnovesja, razgibavanju sklepov in uživanju v naravi. Vaje se izvajajo zunaj, stoje, v bližini vaših domov, kar je odvisno od števila vaditeljev in članov v vašem kraju. Ne potrebujete nobene dodatne opreme, ne dragih pripomočkov, dovolj bo udobno in toplo oblačilo ter primerna obutev, glede na vremenske razmere. Vsak trenutek je lahko nov začetek za vas, če se tako odločite in zberete pogum za prvo vadbo, ki nič ne stane, sami pa boste imeli dober občutek, da ste premagali svoj strah in zadrego pred neznanim. Morda se niste bili navajeni gibati in telovaditi? Nič za to – v Šoli zdravja ne tekmujejo in se ne preganjajo, vsak izdela vajo po svojih najboljših močeh. Tu sta Zdenka Katkič in tudi Nikolay Grishin, ki kljub veliki zasedenosti vedno najdeta čas in energijo, da obiščeta tudi najmanjše kraje v Sloveniji, da organizirata predavanje ali vodeno vadbo in tako širijta idejo zdravega načina življenja. Vadbe niso plačljive, letna članarina v znesku 20 evrov je namenjena delovanju društva in organizaciji izobraževanj.

Skupine vaditeljev z različnih koncev Slovenije imajo tudi svoje himne, ki izražajo občutke porojene iz druženja v cilju boljšega zdravja in dobre volje. Darja Bažec je v eni kitici povzela pomen redne vadbe:

PRIDNO VADI VSAKI DAN,

BODI SEBI GOSPODAR,

HRBTENICA, GIBEK UM,

SKLEPI ZDRAVI, ZDRAV RAZUM.

Najpogostejša bolezen našega časa je depresija, ki jo porajajo malodušje, finančna kriza, zaprtost med štiri stene in vera, da nikoli ne bo bolje. Zato je vredno poskusiti in se izviti iz primeža negativnih novic ter poiskati nekaj novega in koristnega – društvo Šola zdravja vam je na dosegu rok, zato ne izgubljajte časa. Naslednjo jesen boste tudi sami nabirali sadeže s svojega drevesa, ki bo obrodilo z optimizmom in zadovoljstvom nad življenjem.

Mimi Šegina (besedilo in fotografija)

Komentarji
Deli
Prejšnji članekPP: Zaseg avtomobila
Naslednji članekŽupniki in policija