Jože Majes: Rastlinski glicerol namesto etanola oz. žganja

0

Vsi bolj ali manj poznamo v tradicionalnem zdravilstvu tinkture, ki jih pripravimo tako, da zdravilne rastline namakamo v alkoholu različnih koncentracij. Če plodove ali korenine, kot so drnulje, borovnice, brusnice, maline, robide, rožiče ali korenine zdravilnih rastlin, namakamo v žganju nizke koncentracije, govorimo o likerjih. Če pa zdravilne rastline namakamo v alkoholu moči od 45 do 55 odstotkov pa so to tinkture, ki jih uporabljamo za zdravljenje. Le kdo ne pozna tinkturo iz korenin encijana ali pa brinjevca, ki ga sicer kuhamo v kotlu za žganje. Dostikrat zasledimo, kako dobra je tinktura iz baldrijanovih koreninic za boljše spanje, čeprav valerin iz žganja razmeroma hitro izgine. Slaba stran tinktur na osnovi etanola oziroma žganja je ta, da teh pripravkov ne smejo uživati otroci, zdravljeni alkoholiki in ljudje, ki imajo že močno okvarjena jetra.

Kaj pa je rastlinski glicerol? To je trovalentni alkohol, ki ima to lastnost, da nima omamnih substanc. Pridobivajo ga iz mila. Ker ni omamen, lahko pripravke narejene z njim uporabljajo otroci, in ljudje, ki iz različnih vzrokov ne smejo uživati pripravke na osnovi etanola oziroma žganja. Slovenska tradicionalna medicina priporoča izdelke oziroma macerate iz žganja, ker rastlinskega glicerola niso poznali, žganja pa je bilo na kmetih dovolj. Z razvojem kemije pa smo prišli do novih alkoholov.

Na kmetiji Plavica smo se odločili, da bomo večino izdelkov, tako imenovanih tinktur izdelali na osnovi rastlinskega glicerola. Tako sedaj česnovo tinkturo izdelujemo z rastlinskim glicerolom. Izkušnje so pokazale, da je uporaba tega bolj prijetna, medtem, ko je alin prisoten v zadostni koncentraciji. Česnova tinktura na osnovi žganja je pekoča in ljudje, ki jo ne razredčijo v vodi čutijo pekoče bolečine v želodcu. In ker je česen v primernih dozah dober tudi za otroke, ga lahko le-ti tudi uporabljajo. Česen pa je znan kot naravni antibiotik oziroma vita tonik. Kar poglejmo. Danes praktično vsak drugi starostnik uživa aspirin protekt 100 za redčenje krvi. Pa zakaj ne bi posegli po česnu na osnovi rastlinskega glicerola. Česen namreč vsebuje določene žveplove spojine, ki ugodno delujejo na vse telesne funkcije. Pa še zajedalci bodo pobegnili iz vašega telesa.

Delali smo primerjavo izdelkov iz baldrijana, narejenih na osnovi 50% žganja in rastlinskega glicerola. Pripravki na osnovi rastlinskega glicerola so dosti bolj učinkovito delovali proti nespečnosti. Ugodno pa se je rastlinski glicerol obnesel tudi pri pripravi diuretičnih tinktur in tinktur, ki vsebujejo korenino ščetice. Glicerol pa se uporablja tudi za izdelavo ostalih pripravkov kot je na primer macerat iz velike črne kopriva ali islandskega lišaja. Da pa so pripravki uspešni in uporabni je potrebo imeti za pripravo določene aparature.

Jože Majes – kmetija Plavica

Komentarji