Jože Majes svetuje: Ščetica in njena uporaba

0

Ščetica (Dipsacus silvestris) je dvoletna rastlina. Pri nas poznamo dve vrsti te zdravilne rastline. Ena je gojena in druga je divje rastoča. Ni znano, ali se razlikujeta tudi po zdravilnih učinkih. Na naši kmetiji gojimo vrsto z znanim poreklom in garancijo, da so sadike ekološko vzgojene. Po prvem letu naredi ščetica močno rozeto premera do 60 cm. V drugem letu požene v višino do metra in pol, v idealnih razmerah tudi višje. Na kmetiji Plavica uporabljamo korenine, ki jih kopljemo prvo leto koncem oktobra ali tudi novembra, če zemlja ni zmrznjena. Korenine operemo, posušimo in jih razrežemo. Posušimo jih v sušilnici na temperaturi do 50 stopinj, po sušenju jih zmeljemo v farmacevtsko obliko in shranimo. Pred hranjenjem jih damo za 48 ur v zamrzovalnik, da uničimo morebitne ličinke moljev.

Iz korenin naredimo tinkturo, ki jo priporočamo ljudem, ki jih pesti lymska borelioza. Dolgo se ni vedelo, na kakšen način se zdravi to bolezen, za katero pravimo, da je kuga tega stoletja. Šele pred nedavnim so ameriški strokovnjaki ugotovili delovanje snovi, ki se nahaja v korenini ščetice. Učinkovina v ščetici prisili svedraste bakterije, ki se sicer zarijejo v celico, kjer ji nič ne morejo ne antibiotiki niti celice ubijalke našega imunskega sistema, da jo zapustijo. Ko se odstranijo iz celice, jih lahko uniči imunski sistem in antibiotiki. Na naši kmetiji ščetice za druge težave ne priporočamo, čeprav jo nekateri zdravilci priporočajo tudi za težave z jetri. Uporaba tinkture se priporoča dvakrat po tri mesece s tedenskimi presledki. Ker se pogosto bakterije borelioze naselijo še v jetra, priporočamo na tudi uporabo olja pegastega badlja in petdnevno zdravljenje z antibiotiki.

V drugem letu začne ščetica rasti navzgor. Listi nimajo pecljev in so lepo spojeni s steblom. So suličaste oblike in zelo bodeči. Vodo, ki se nabira na spoju lista s steblom s pridom uporabljamo za težave z očmi in kožo. Oči si s to deževnico, ki se nabira na rastlini, umivamo. Čaj iz listov, cvetov in korenin odvaja vodo, ustavlja driske in znižuje temperaturo. Priporočam zgoraj omenjeni čaj za čiščenje kože in odpravljanje zatrdlin na koži. Čaj priporočam tudi kot analgetik (protibolečinsko) pri putiki in revmatičnih obolenjih. Ima rahlo grenkoben okus. Zaenkrat pri uporabi ščetice niso odkrili stranskih učinkov.

Jože Majes

Komentarji