Kaj imata skupnega Dragan Tošič in Marko Jaklič?

0

Oba sta izkoristila veliko luknjo v zakonih naše pravne države in sta pred državo ali upniki skrila svoje premoženje. Kako?

Oba sta izkoristila veliko luknjo v zakonih naše pravne države in sta pred državo ali upniki skrila svoje premoženje. Kako?

Dragana Tošića, znanega iz afere “Balkanski bojevnik”, je v zaporu obiskala notarka, ki mu je sestavila Akt o ustanovitvi zemljiškega dolga s katerim je svojo nepremičnino obremenil za 1.250.000 €. Enako je naredil Marko Jaklič, ki je svoje premoženje zaščitil z enakim Aktom in enakim zneskom kot Tošić ter tako zavarovalnico Vzajemna, ki je zoper njega vložila več tožb v vrednosti 4 mio evrov, prikrajšal za morebitno poplačilo v primeru uspešnosti tožb.

Dejstvo je, da gre za manever, kako pred upniki zavarovati svoje premoženje saj imajo v tem primeru prednostno pravico do poplačila dolga osebe, ki so na nepremičnino ali zemljišče prve vknjižile svoje zavarovanje dolga. Po navadi so to zelo dobri znanci, prijatelji ali celo poslovni partnerji.

 

Kako bi delovala pravna država v namišljenem primeru kot je ta?

Država Jakliču zamrzne premoženje, ker ji je dolžan 1.250.000€ in mu ga na koncu tudi zaseže ter ga proda na dražbi za 1.251.000€. Kupec je lahko njegov prijatelj, ki mu je Jaklič posodil denar za nakup nepremičnine. Država od kupca prejme kupnino in je dolžna poplačati upnika, ki je na tej nepremičnini imel vpisan zemljiški dolg, ki ga je vpisal z Aktom. To bi lahko bil drugi Jakličev prijatelj. Ko mu izplača 1.250.000€, ji ostane 1.000€ za poplačilo. Jaklič bi lahko v tem namišljenem primeru od upnika, ki je o države prejel 1.250.000€, prejel ta denar, ker je itak njegov, saj ga je on dal kupcu, ki je na dražbi licitiral, nepremičnina pa je prepisana na njegovega znanca in je tako na varnem. Volk sit, koza cela, pravna država Slovenija pa je še naprej enako butalska kot je bila do sedaj.

Komentarji