Kako grenčice vplivajo na naše počutje?

0

Že znani fiziolog Pavlov je razlagal vpliv grenkih snovi v rastlinah na našo prebavo in posledično na naše počutje. Grenke snovi v rastlinah vplivajo na naše živčevje že v ustih, da se poveča izločanje sline in želja po hrani. Vemo, da so kmečki možje natrli list pelina v vodo, sadjevec ali vino. To so popili pred jedjo, da se je hrana potem hitreje in bolje predelala. Obenem se je tudi povečala želja po hrani ali po domače, povečal se je apetit. Danes vemo, da grenčice vplivajo na živčevje prebavil, ki izločijo do 30 % več notranjih sokov, ki potem bolj temeljito predelajo hrano.

Kako pa je znanost porazdelila rastline, ki vsebujejo grenke snovi. Najbolj grenke so tako imenovane PURA GRENČINE. To so:

 1. Korenina rumenega svišča- encijana. Od njega je na svetu bolj grenka le skorja kininovca.
 2. Zel kordabenedikte
 3. Zel tavžentrože
 4. List artičoke
 5. Zel navadnega mrzličnika

AROMATIČNE GRENČICE

 1. Zel navadnega pelina – artemizija absintium
 2. Zel navadnega rmana
 3. Korenika kolmeža
 4. Cvet kamilice
 5. Cvet hmelja

GRENČINE Z SLUZMI

 1. Islandski lišaj
 2. Korenina regrata
 3. Korenina potrošnika – cikorije

GRENČINE Z ALKALOIDI. Pri nas jih ne uporabljamo.

Iz zgoraj naštetih rastlin pripravljamo lahko čaje, (čeprav se večina grenčin hladno namaka), tinkture in vodne izvlečke. Med bolj znane grenke pripravke spada Švedska grenčica, pa tudi tako imenovani jegermajster, ki ga zna pripraviti skoraj vsaka slovenska gospodinja. Pa naj omenim samo nekaj rastlin in njihovo uporabo.

Kordabenedikta se pri nas uporablja v mešanici za zdravljenje žolča in pri mešanici čaja za odpravljanje aken.

Encijan v obliki tinkture se uporablja za težave z napenjanjem, slabosti in pri nevralgijah v želodcu.

Čaj iz tavžentrože je najboljše zdravilo za težave s tankim črevesjem.

List artičoke se predvsem uporablja v mešanicah za zdravljenje jeter, medtem ko so mlade glavice odlična kulinarična specialiteta.

Navadni pelin uporabljamo v različnih mešanicah, ob tem pa moramo vedeti, da vsebuje strup beta tujon, ki se izloči v alkohol močnejši kot 30 %.

Navadni rman se uporablja v različnih čajnih mešanicah. Je stara zdravilna rastlina, ki celi notranje rane, razstruplja in čisti kri. Pri nas je sestavina čaja za mladost, čaja za zdravljenje revmatičnih obolenj in čaja za blaženje stranskih učinkov po kemoterapiji. Iz njega lahko delamo tinkture in mazila.

Tudi kolmež je znana zdravilna rastlina. Uporablja se korenika. Je sestavina čaja za vse prebavne težave, predvsem pa zdravi želodec. Poznan je kot afrodiziak za moške. Če ga žvečimo pa nas odvrača od kajenja. Ne priporoča se dolgotrajna uporaba, ker obstaja sum, da je rahlo karcinogen.

Kamilica odstranjuje strupe, ki jih bakterije izločajo pri svojem prehranjevanju in nam s tem lajšajo bolečine. Je sestavina otroških čajev in čajev, ki blažijo napenjanje. Ker so v kamilici odkrili določene sestavine, se ne priporoča pitja v velikih količinah.

Cvetovi hmelja vsebujejo lupulin, ki predvsem pomirja. Za zdravljenje nespečnosti se priporoča v obliki čajne mešanice za zdravljenje nespečnosti. Dajemo ga tudi v vse mešanice, za pomirjanje.

Islanski lišaj je izredno zdravilen. Njegova podvrsta, ki ji ljudje rečejo pljučar, se uporablja v mešanici s trpotcem, pljučnikom in slezenovcem za težka obolenja pljuč. Pri nas ga uporabljamo za zdravljenje diabetičnih ran, v mešanicah za pljučna obolenja, pri težavah z ščitnico, v mešanicah za težave v prebavilih in za zdravljenje težko celjivih ran pri starostnikih. Odlično se ujema pri oblogah s sivo glino. Lišaj vsebuje veliko joda. Korenine regrata in potrošnika vsebujejo v jeseni veliko inzulina in se uporabljajo predvsem v mešanicah za zdravljenje sladkorne bolezni.

Skratka. Grenčice se uporabljajo v kulinariki kot degustivi, medtem ko so nepogrešljive v tradicionalnem zdravilstvu. Tinktura encijana ne sme manjkati v nobenem domu, pa tudi ne v nahrbtniku vsakega planinca. V hribih in v snegu je rešila življenje že marsikateremu gorniku.

Jože Majes, kmetija Plavica

Komentarji