Katja Pugelj: Šiviljstvo… precej redek, precej »ubog«, a meni ljub poklic

0

Kemična čistilnica v Kočevju ostaja! Sprejem oblačil za kemično čiščenje in pranje: Šiviljstvo Katja – za NAMA centrom v Kočevju!

Šiviljstvo. Včasih precej bolj »viden«, prisoten poklic, ki se ga danes še komaj ohranja živega. V kočevskem tekstilnem podjetju Trikonu je bilo še 13 let nazaj zaposlenih kar 150 delavk in delavcev, v njegovih najboljših letih pa še veliko več, ki pa je leta 2006 – predvsem zaradi izpada prodaje na domačem trgu – propadlo. Danes je (žal) tako, da je v Sloveniji prisotnih toliko tujih ponudnikov oblačil, da domača šiviljska podjetja enostavno niso dovolj… hja, morda zanimiva, poceni, definitivno pa niso niti približno dovolj prepoznavna, kar pa je v potrošniškem svetu pripadništva več kot pomembno.

Glede na to, da šiviljstvo res ni najbolje plačano, morda tudi ne najbolj spoštovano delo, smo Katjo Pugelj – šiviljo, ki popravlja in kemično čisti oblačila v svojem prostorčku v Nama centru Kočevje – povprašali, kakšno je njeno mišljenje o tej temi.

Katja pravi, da ustvarja in šiva že odkar pomni. »Že od majhne punčke to rada počnem, nenehno sem morala nekaj ustvarjati…« Ob vprašanju, kaj je bila njena prva »kreacija« pa odgovarja, da je prvo oblekico sešila slavni lutki Barbie. Pravi, da zna narediti vse, tudi s »čiste nule«, a je za takšno ustvarjanje prezaposlena, ogromno časa ji namreč vzamejo šiviljska popravila, ki jih ima na pretek. Vprašali smo jo še, kaj ji pri tem vzame največ časa. »To pa sigurno krajšanje rokavov na moških suknjičih. Veliko šivilj to delo odkloni, saj gre za kos oblačila, ki ni ravno poceni, zato je strah pred odgovornostjo, da bi šlo kaj po zlu, prevelik.«

N.Š.

Komentarji