Kdo so čemaž, vanež in česnovi peski

0

»V vsakodnevnih stikih z naravo so me pritegnila obsežna rastišča čemaža. Z navdušenjem sem se lotil raziskovanja. O izvirnih oblikah njegove uporabe pri pripravi jedi in v zdravilstvu vedo povedati starejše generacije. Rastišča čemaža in vaneža se med seboj razlikujejo. Čemaž raste v nižinskem svetu, da pridemo do vaneža, se moramo povzpeti vsaj na 1200 metrov visoke hribe,« je po izidu prve tovrstne knjige v Sloveniji z naslovom Čemaž, vanež in česnovi peski, dejal njen avtor, Avgust Miklošič iz Ribnice. Predstavitev bo v četrtek, 22. marca, ob 18 uri v Rokodelskem centru Ribnica.

O zdravilnih učinkih čemaža in vaneža: Čemaž in vanež sta ekološki živili, ki gresta iz gozda po najkrajši poti v lonec. Jedem dajeta svežino, ljudem pa pristen stik z naravo.
Družine na podeželju so ohranile čemaž pri pripravi preprostih jedi. Njim gre zasluga, da so prispevale k raznolikosti jedi in ohranitvi dediščine. Zanimiv je podroben opis čemaža, vaneža, peskov in njihovih delov ter načini uporabe v kulinariki. Zaradi vsebnosti sestavin jih uvrščamo med zdravo prehrano. Iz delov čemaža in vaneža pripravljamo pesto in tinkture, ki imajo blagodejne, zdravilne učinke. Zaradi dostopnosti je uporaba čemaža veliko bolj razširjena v kulinariki. Na številnih delavnicah od Velikih Lašč do Kolpe smo spoznali njegovo igrivost okusov. Prepričali smo se, da ga lahko dodajamo zelo širokemu krogu jedi. Z opisom jedi in bogatim slikovnim gradivom bomo prispevali k širitvi njegove uporabe.

Najbolj značilne jedi s čemažem so: čemažev pesto, čemaževi popki, cvetovi in čebulice, čemažev namaz s skuto in skutni zavitek, čemaž z jajci, čemaževa kremna juha, testenine in rižota s čemažem, cmoki in krompirjeve jedi, kruhi s čemažem, ribe, divjačinsko meso in zaseka s čemažem, solate s čemažem, čemažev kis in čemaževa sol. Okusne so solate z vanežem, mesne jedi, pesto in socvetja v kisu. Na vsaki domačiji pridelujemo česen, a povsod ne pulijo česnovih peskov, ki so v Istri postali prava kulinarična posebnost. Nežni so česnovi peski v solati, tenstani, vloženi v kisu in še bi lahko našteli. 

Naše vodilo je bilo, pri katerih jedeh lahko uporabimo čemaž kot dodatek, namaz ali začimbo. Knjižica bo prispevala k večjemu poznavanju čemaža in vaneža, in s tem tudi k večjemu zaupanju. 

Različni načini priprave čemaža in vaneža lahko zadovoljijo širok krog uživalcev. Vsaki družini in uživalcu puščamo svobodo, da si po lastni želji izbere količino in način priprave čemaža, s katero bodo oplemenitili svoje vsakdanje jedi. 

Svoboda ustvarjanja mimo receptov rojeva tudi nove ideje, ki bodo prispevale k inovativnosti pri uporabi čemaža, vaneža in peskov. Čemaž je izziv za domačine in mojstre kulinarike, zapripravo jedi, napitkov in zdravilnih pripravkov. Opisi in fotografije jedi bodo navdušile širok krog uživalcev, da se bodo lotili priprav čemaža, vaneža in česnovih peskov. Morda se bodo dnevom špargljev pridružili še dnevi čemaža. Kuharski mojstri in gostilne bodo izkoristili izvirne okuse čemaža za pomladansko prebujanje.
»Pričakujem, da se bodo s povečano prepoznavnostjo jedi s čemažem, vanežem in česnovimi peski uvrstili na jedilne liste in obogatili našo kulinarično ponudbo,« je še dodal Avgust Miklošič.

mgć

Komentarji