Kmetijski krožek OŠ Sodražica pritegnil veliko učencev

0

Med naborom interesnih dejavnosti, ki so jih v tem šolskemu letu izvajali na osnovni šoli dr. Ivana Prijatelja v Sodražici, je tudi Kmetijski krožek. Presegel je vsa pričakovanja, tudi mentorja Ernesta Pirnata je presenetil tako velik odziv učencev, ki so pokazali interes o pridobivanju znanja iz kmetijskih tem. Od petih učencev na začetku je število naraslo na 32 učencev, od četrtega do devetega razreda. Projekt je dobil močno podporo tudi pri vodstvu šole. »Peščica šol po Sloveniji izvaja ta krožek, mi smo eni redkih na našem koncu,« je dejal Pirnat.

Krožek je povezoval učence običajno dvakrat na mesec . Na prostoru med vrtcem, šolo in dvorano na dveh visokih gredeh s terasami skrbijo za jagode in buče ter tri drevesa. Želijo si, da bi že v prihodnjem letu v bližini šole dobili večjo njivo. Sicer večina dejavnosti poteka izven šolskega prostora. Obiskujejo in spoznavajo različne domačije, velikih kmetij na tem območju je malo. Pri nekaterih hišah imajo še perutnino, redkokje se ukvarjajo z ovčerejo, še najmanj pa z govedorejo, več je čebelarjev. V spomin se jim je še najbolj vrezalo pričevanje ljudi o življenju na podeželju, s šegami in navadami nekoč in danes. Metod Jaklič iz vasi Andol pri Svetem Gregorju jim je odstiral svojo mladost, ko je poleg šolskih klopi, kot je dejal, žulil tudi suho robo, ki je bila in je še vedno dodatni vir zaslužka na kmetijah.

Krožek je bil tudi priložnost, poudarja Pirnat, da so lažje spremljali delovno vzgojo vsakega udeleženca, kar je sicer v šolskem kurikulumu žal zanemarjeno področje.

S krožkom bodo nadaljevali tudi jeseni, z novo projektno skupino in novimi izzivi . Eden izmed teh je tudi priprava domače semenske banke rastlin. »Lahko rečem, da je bilo v letošnjem krožku veliko učenk, ki so pokazale izjemen interes za dejavnost, sicer pa jih lahko vse pohvalim za prizadevnost, ne le pri urejanju šolskega vrta, ampak predvsem ob obisku ohranjenega podeželja, oziroma kmetij na njem. Ob koncu smo imeli ekskurzijo v Grosuplje,« je pričevanje sklenil Ernest Pirnat.

(mgć)

Komentarji