Kočevar zaradi diabetesa izkrcan z letala

0

Kočevje, 22. avgust 2017 – Metod Jasenc iz Gorenja pri Kočevju je bil letos v začetku avgusta iz Velike Britanije deportiran v Slovenijo. Postopek, ki sicer ni nič posebnega, pa se je po nepotrebnem precej zapletel. 8. avgusta se je vkrcal na letalo družbe Wizz Air, ki naj bi ga peljalo v Slovenijo, kjer so ga na letališču pričakovali njegovi domači. Jasenc, ki ima sicer sladkorno bolezen tipa 2, je pred odhodom moral opraviti zdravniški pregled in pridobiti mnenje, ali lahko leti brez medicinskega spremstva. Iz potrdila, ki ga je prejel, je jasno razvidno, da medicinsko spremstvo zaradi njegove bolezni ni potrebno, a mu ga je angleški imigracijski urad iz previdnosti vseeno določil. Ko je sedel na letalu in čakal na vzlet, mu je zdravstveni spremljevalec sporočil, da je pilot zanj odredil izkrcanje, ob čemur je kot razlog navedel diabetes. Zatem so ga nastanili v imigracijski center, kjer je moral v negotovosti in strahu počakati še dva dni, nato pa mu je imigracijska služba organizirala let z drugim letalskim prevoznikom, ki ga je brez težav odpeljal v Slovenijo. »Počutil sem se nemočno, vedel sem, da me družina čaka na Brniku, tudi otroci. Veselili smo se, da se po petih mesecih končno vidimo in razočaranje je bilo ogromno. Zaradi vsega stresa sem ponovno začel kaditi, spraševal sem se, kaj bo z mano, v glavi se mi je vrtelo nešteto scenarijev,« je opisal svojo stisko.

Zanimivo je, da je v splošnih pogojih družbe Wizz Air zapisano, da si v primeru diagnosticirane bolezni potnika pridržujejo pravico do zahteve po zdravniškem potrdilu kot zagotovilo, da je potnik sposoben leteti sam in da potovanje ne bo ogrozilo njegovega stanja. Kot smo zapisali, je Jasenc omenjeno potrdilo imel, zato je pilotovo ravnanje toliko bolj nerazumljivo. Iz službe za pomoč uporabnikom družbe Wizz Air so v odgovor na nastalo situacijo zapisali, da v kolikor letalska posadka ugotovi, da »potnik ni v stanju leteti, sta njihova odgovornost in obveza, da zavrnejo vkrcanje« v primerih:

1. ko je vkrcanje nemogoče zaradi varnostnih razlogov (npr. če je potnik pod vplivom alkohola),

2. v kolikor upravičeno menijo, da bi prevoz lahko ogrozil življenje, zdravje, telesno nedotakljivost in udobje potnika ali ostalih oseb na letalu,

3. upravičeno menijo, da potnikova leta, mentalno in fizično stanje lahko ogrozijo potnika ali osebe, prisotne na letalu ali njihovo imetje,

4. v kolikor potnikovo fizično stanje, oblačila ali obnašanje strašijo, šokirajo ali zbujajo zgražanje oseb, prisotnih na letalu.

Poleg navedenega so zapisali tudi, da končna odločitev glede izkrcanja potnika vedno pripada letalski posadki.

Da bi bila zmeda popolna, je od imigracijskega urada pred vkrcanjem na drugi let izvedel, da so izgubili njegovo osebno izkaznico, kar bi mu ponovno onemogočilo pot domov. »A se tokrat nisem dal. Že tako mi je bilo povzročeno veliko stresa, želel sem si, da se vse skupaj že zaključi, zato sem v zrak dvignil cel urad in zahteval, da mi čim prej uredijo potrebne papirje.« In so mu jih- v pičlih dvajsetih minutah. A stresa in občutka nemoči ne bo kmalu pozabil. »To je nedopustno. Še vedno ne razumem, kako se je pilot lahko samovoljno odločil, da me zaradi mojega stanja ne bo peljal domov. Kdo ve, koliko ljudi na letalu je tudi imelo diabetes, pa nihče ni vedel, ker tega niso dolžni pojasnjevati. Da ne govorim o izgubi osebne izkaznice, res sem imel smolo,« je zaključil Metod.

Komentarji